Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Blog

Het juiste gebruik van ecocheques garanderen als handelaar 

#Ecocheques

#Handelaar

Ecocheques bieden een aantrekkelijke manier voor werkgevers om hun werknemers te belonen en hen aan te moedigen voor milieuvriendelijke producten te kiezen. Voor handelaars zorgen ze voor extra omzet en een groter klantenbestand. Het is natuurlijk cruciaal dat handelaars zorgvuldig toezien op het juiste gebruik van ecocheques. In dit artikel leggen we uit welke best practices u kan gebruiken om het juiste gebruik te garanderen. 

De verantwoordelijkheid van handelaars 

U mag als handelaar de ecocheques als betaalmiddel enkel aanvaarden voor producten en diensten uit deze lijst, opgesteld door de Nationale Arbeidsraad (NAR)”  

Dit betekent dat u uw kassasystemen moet programmeren om alleen deze producten te accepteren bij aankopen met ecocheques. Deze maatregel vereenvoudigt het proces en zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd. 

Best practices voor handelaars bij het accepteren van ecocheques 

Een goede communicatie en transparantie zijn cruciaal wanneer het gaat om het correct accepteren van ecocheques in uw handelszaak. Hieronder vindt u enkele best practices om ervoor te zorgen dat uw klanten goed geïnformeerd zijn en uw personeel de regels correct toepast. 

Opleiding van personeel

 • Zorg ervoor dat al uw medewerkers op de hoogte zijn van de richtlijnen voor de aanvaarding van ecocheques. 
 • Bij twijfel is het belangrijk om te overleggen met collega’s of de lijst te raadplegen 
 • Houd alle informatie over de aanvaarding van ecocheques binnen handbereik, zodat het personeel gemakkelijk kan nakijken of een product of dienst in aanmerking komt. 

Gebruik van de product- en dienstenlijst

 • Download en print de volledige lijst van toegestane producten en diensten van de Nationale Arbeidsraad (NAR) hier 
 • Stel deze lijst beschikbaar voor alle medewerkers in uw winkel. 
 • Raadpleeg de lijst regelmatig, aangezien deze regelmatig wordt bijgewerkt. 

Programmering van uw kassasysteem 

 • Programmeer uw kassasysteem om alleen toegestane producten en diensten te accepteren bij aankopen met ecocheques. 
 • Gebruik productlabels om producten en diensten die in aanmerking komen gemakkelijk te identificeren. 

Ecologische labels

 • Wees vertrouwd met de verschillende ecologische labels op producten en diensten. 

 

ecologische labels

 

Communicatiemiddelen

 • Maak gebruik van de Monizze mediakit zoals vitrinestickers en visuals voor uw website en winkelrekken. 
 • Plaats vermeldingen zoals “Betaal dit product met uw ecocheques” in de winkelrekken om aankopen met ecocheques te stimuleren en misverstanden aan de kassa te vermijden. 

Klanteninformatie

 • Informeer uw klanten duidelijk dat u ecocheques accepteert door het gebruik van vitrinestickers, betaalterminalstickers en visuals in de winkel en op uw website. 
 • Plaats deze visuals naast de producten die met ecocheques kunnen worden aangekocht, zodat klanten ze gemakkelijk kunnen herkennen. 

Controles en naleving 

Om fout gebruik van de ecocheques tegen te gaan, wordt er regelmatig gecontroleerd door de bevoegde instanties. Deze controles vinden ook plaats na klachten van consumenten of andere handelaars.

Consequenties van niet-naleving 

Indien u tijdens een inspectiefase de regels niet naleeft, wordt u hierop gewezen. Bij het niet in orde brengen van uw contractuele verplichtingen zal Monizze u uit het aanvaardingsnetwerk moeten verwijderen tot u opnieuw aan de wetgeving voldoet.

Sensibiliserings- en controlecampagnes 

Er worden regelmatig sensibiliserings- en controlecampagnes gepland om de naleving van ecocheques te waarborgen. 

De handelaars van het Monizze-netwerk worden hiervan steeds op de hoogte gebracht.

 

Door uw cruciale rol in het aankoopproces, heeft u de verantwoordelijkheid om het juiste gebruik van ecocheques te garanderen. Door nauwgezette controles en consequente handhaving van de regels, kunnen we ervoor zorgen dat dit milieuvriendelijke voordeel op de juiste manier wordt gebruikt en niet wordt misbruikt. 

Raadpleeg deze gids voor een overzicht van de goede praktijken voor ecocheques en een lijst van de producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden.