Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Bent u zelfstandige in een vennootschap? U vraagt zich waarschijnlijk af hoe u uw netto belastbaar inkomen kunt verhogen en daarbij zo weinig mogelijk belastingen betaalt? Als zelfstandige bedrijfsleider heeft u recht op extralegale voordelen en dat is precies de loonoptimalisatie die u nodig heeft.

Wat zijn extralegale voordelen?

Extralegale voordelen zijn aanvullende voordelen die u als zelfstandige boven op uw inkomen kan toekennen. Het voordeel van de extralegale voordelen is dat deze minder belast worden dan uw loon. Dit zorgt ervoor dat de fiscale en parafiscale druk op uw salaris als zelfstandige zal verminderen.

Extralegale voordelen kunnen de vorm aannemen van cheques zoals de zeer bekende maaltijdcheque, maar ook in natura zoals een bedrijfswagen en meer. Hieronder lijsten we alle extralegale voordelen op voor zelfstandige bedrijfsleiders voor een aantrekkelijker loonpakket.

Maaltijdcheques

Iedereen kent ze ondertussen, en terecht, want ze zijn het favoriete extralegale voordeel van de Belgen. Maar wist u dat zelfstandige bedrijfsleiders er ook recht op hebben? In een tijd waarin de inflatiegevolgen nog steeds voelbaar zijn, zijn maaltijdcheques een uitstekende manier om uw koopkracht te maximaliseren! Niet alleen omdat ze in veel restaurants en voedingswinkels als betaalmiddel kunnen worden gebruikt, maar ook omdat ze fiscaal zeer voordelig zijn.

De bedragen die u zichzelf toekent in de vorm van maaltijdcheques, zijn niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen en zijn gedeeltelijk vrijgesteld van inkomstenbelasting. Heeft u uzelf dit voordeel als zelfstandige nog niet toegekend? Kom meer te weten over maaltijdcheques.

Voordelen in natura

Auto, internetabonnement, telefoon of laptop: dit zijn de voordelen in natura die u als zelfstandige kan inschrijven onder uw bedrijf voor zowel privé- als professionele doeleinden. Maar er zijn nog andere voordelen, zoals een gedeeltelijke terugbetaling van uw huur of elektriciteits-, water- of verwarmingskosten. Deze huisvestingsvoordelen zijn een win-win: u geniet dagelijks van de voordelen, terwijl u een stuk van de uitgaven kan aftrekken van uw opbrengsten.

Voordelen in natura worden gezien als belastbaar beroepsinkomen. Deze zijn dus onderhevig aan personenbelasting en sociale bijdragen.

Pensioenvoordelen

Een andere manier om uw vermogen te optimaliseren is via uitgesteld inkomen, zoals pensioensparen of een aanvullend pensioen boven op uw wettelijk pensioen. Aanvullende pensioenregelingen kunnen specifieke belastingvoordelen bieden omdat ze minder worden belast dan salarisinkomsten. De bedragen worden dan ook pas wanneer u op pensioen gaat aan u uitbetaald.

Maximale loonoptimalisatie met extralegale voordelen: het 4-in-1 pakket

Dankzij dit extralegale voordeel geniet u van €2150 extra per jaar, 100% vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Monizze biedt een 4-in-1 pakket speciaal ontworpen voor zelfstandigen dat een mix is van maaltijdcheques (€1750/jaar), ecocheques (€250/jaar), Activ’ cheques (€100/jaar) en cadeaucheques (€40/jaar). Zo geniet u volop van een tal van voordelen en optimaliseert u uw loon.

Wilt u graag meer te weten komen over wat Activ’ precies is, wat cadeaucheques inhouden of wat überhaupt het 4-in-1 pakket is? Lees er meer over!

Extra info: Een eenmanszaak kan de nieuwe koopkrachtpremie niet toekennen. Het 4-in-1 pakket is een goed alternatief!

Tantièmes en dividenden

Dividenden worden anders belast dan salarissen en kunnen in bepaalde situaties belastingvoordelen hebben. Even ter herinnering, een dividend is een deel van de winstuitkering. Daarom wordt het niet beschouwd als een salaris en is het niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen.

Een tantième daarentegen is een winstuitkering die u kunt uitkeren aan uzelf als bedrijfsleider aan het einde van het boekjaar van uw eenmanszaak. Net als een salaris is het onderworpen aan inkomstenbelasting, maar in sommige gevallen kan het een voordeel zijn als directeur van een bedrijf.

Deze twee voordelen zijn complex en kunnen aanzienlijke gevolgen hebben. Wilt u ze op een goede manier in de praktijk brengen? Vraag advies aan uw boekhouder.

Aandelenopties

Aandelenopties stellen mensen die een bedrijf leiden in staat om in de toekomst aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Als hun waarde stijgt, kan dit een manier zijn om hun beloning te optimaliseren door te genieten van de meerwaarde wanneer de aandelen worden verkocht.

Bent u hierin geïnteresseerd? Zorg ervoor dat u zich goed informeert aangezien de fiscale regels en voorwaarden voor het toekennen van aandelenopties kunnen variëren. Het is dus essentieel om deze goed te begrijpen voordat u de sprong waagt.

 

Deze verschillende extralegale voordelen zullen ervoor zorgen dat u als zelfstandige in een vennootschap uw inkomen kan verhogen. Weet u niet bij welk voordeel u moet beginnen? Het toekennen van het 4-in-1 pakket voor zelfstandigen is de eenvoudigste optie. In minder dan 5 minuten heeft u dit extralegale voordeel toegevoegd als deel van uw loonoptimalisatie. Wacht dus niet langer om uw loon te verhogen. U heeft alle troeven in handen, nu hoeft u enkel nog actie te ondernemen!