< Terug

De maaltijdcheque: uitsluitend bestemd voor de aankoop van voedingswaren

Verschillende journalisten hebben onlangs een onderzoek uitgevoerd bij grote supermarkten over de naleving van het legale gebruik van maaltijdcheques die uitsluitend bestemd zijn voor de aankoop van voedselwaren. Conclusie: De meeste voedingsdistributeurs aanvaarden de betaling met maaltijdcheques voor non-foodartikelen. Slechts één winkelketen beschikt over een automatisch systeem dat het mogelijk maakt om aan de kassa een onderscheid te kunnen maken tussen food en non-foodartikelen. Sommige winkels hebben verklaard dat ze tegen het einde van het jaar zouden overschakelen naar een geautomatiseerd kassasysteem.

VIA, de Belgische vereniging van uitgevers, heeft een communicatie naar handelaren verstuurd om het juiste gebruik van maaltijdcheques beter na te leven. De huidige omleiding kan het populairste extralegale voordeel in België in gevaar brengen. De maaltijdcheque is een voordeel voor zowel werkgevers, werknemers als handelaren.

Deze maaltijdcheques zijn 100% vrijgesteld van sociale lasten en gedeeltelijk aftrekbaar. Ze zijn niet belastbaar voor werknemers. Bovendien wordt elk jaar meer dan 2,5 miljard euro uitgegeven in de vorm van maaltijdcheques, uitsluitend in Belgische winkels en restaurants.

Het Belang van Limburg

Gondola

Retail Detail

Het Laatste Nieuws

De Standaard