Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Extralegale voordelen zijn een ideale oplossing om het loonpakket van uw werknemers te vergroten. Ze vallen bij beide partijen erg in de smaak en bestaan binnen de bedrijven in verschillende vormen. Ontdek hieronder de voordelen die in België het vaakst worden toegekend.

Groeps- en Hospitalisatieverzekering

Een groepsverzekering en een hospitalisatieverzekering zijn twee voordelen die vooral in grote bedrijven of organisaties worden toegekend.

Met de eerste kunnen de werknemers een extra inkomen opbouwen waarvan ze niet meteen kunnen genieten, maar dat ze ontvangen als ze met pensioen gaan. Daarom wordt dit ook wel een aanvullend pensioen genoemd.

De tweede biedt toegang tot bepaalde supplementen die niet altijd door het ziekenfonds worden vergoed, zoals een individuele kamer. De hospitalisatieverzekering dekt niet alleen de werknemer zelf, maar vaak ook diens partner en kinderen.

Cheques

Maaltijdcheques zijn in België het meest voorkomende extralegale voordeel in bedrijven. Naar schatting meer dan 70% van de werknemers zou hiervan genieten. Dat cijfer houdt ook rekening met de terugbetaling van maaltijden en bedrijfsrestaurants.

Er bestaan ook nog andere vormen van cheques, zoals ecocheques en cadeaucheques. Die worden aan ongeveer de helft van alle werknemers toegekend.

Verplaatsingen

Ook de terugbetaling van het woon-werkverkeer komt vaak voor in Belgische bedrijven. Het kan gaan om de gedeeltelijke of volledige terugbetaling van bijvoorbeeld een abonnement voor het openbaar vervoer of brandstof.

Ook de toekenning van een bedrijfswagen blijft ondanks protest toenemen. Vaak hoort er ook een tankkaart bij.

Apparatuur

Een gsm- en telefoonabonnement is een extralegaal voordeel dat vroeger vooral een voorrecht was voor consultants en leveranciers. Intussen is die gewoonte uitgebreid naar de rest van de werknemers.

Ook wordt steeds vaker een laptop ter beschikking gesteld, vooral omdat die steeds vaker wordt gebruikt in bedrijven. Werkgevers geven hun personeel dan de toestemming om die computer mee naar huis te nemen.

Thuiswerken

Dit is geen financieel voordeel, maar thuiswerken (of telewerken) wordt erg gewaardeerd door werknemers, die zo een betere werk-privé evenwicht kunnen vinden. Dit voordeel is de afgelopen jaren enorm populair geworden en intussen maakt ruim een op vier werknemers er al gebruik van.