Maaltijdcheques zijn goedkoper dan een loonsverhoging. Wat is hier precies de financiële berekening voor? Welke belastingen moeten betaald worden en waar halen zowel werkgevers als werknemers voordeel uit? Kom alles te weten over het verschil tussen maaltijdcheques en een loonsverhoging in dit artikel.

Financiële voordelen van maaltijdcheques 

De maaltijdcheque is populair dankzij het erg voordelig wettelijk kader, voor werkgever én werknemer. 85% van werkgevers raadt maaltijdcheques aan en 60% van werknemers geeft aan dat het een onmisbaar extralegaal voordeel is in hun loonpakket. 

 • De werkgever is 100% vrijgesteld van sociale lasten en €2 per maaltijdcheques is fiscaal aftrekbaar. 
 • De werknemer is ook 100% vrijgesteld van sociale lasten. 

Een concrete berekening 

Laten we een voorbeeld nemen waarbij u als werkgever €8/dag geeft aan uw werknemer in maaltijdcheques. 

 • €160/maand aan maaltijdcheques (€8 x 20 dagen) 
 • €1,09 is de tussenkomst van de werknemer per cheque x 20 dagen= €21,80 
 • Op de €138,2 netto koopkracht van de werknemer, is €2 per cheque fiscaal aftrekbaar voor u (€40 voor 20 cheques). 
 • Op maaltijdcheques betaalt u ook een bedrijfsbelasting dat maximaal gelijk is aan 25%* van de €98,20 (€138,20 – €40), wat gelijk is aan €24,55* 
 • Als we dit oprekenen: €138,2 + €24,55* = betaalt u in dit voorbeeld €162,75 om uw werknemer €138,20 extra netto koopkracht te geven per maand. 

*Deze berekening is een leidraad gebaseerd op het gemiddelde. Wilt u dit graag een berekening specifiek voor uw bedrijf? Neem contact met één van onze experts.

Het antwoord op uw vragen 

 • Wat krijgen uw werknemers in extra netto koopkracht? €138,2 
 • Wat kost het u om maaltijdcheques te geven aan uw werknemers? €162,75* 

Het verschil met een loonsverhoging 

Voor een gelijkwaardige loonsverhoging betaalt u wel sociale lasten. Uiteindelijk betaalt u 50% meer om uw werknemer hetzelfde bedrag in nettoloon uit te betalen dan in maaltijdcheques. 

Een concrete berekening 

Laten we dit berekenen voor een gemiddeld loon in België, wat in 2024 ongeveer €3000 bruto bedraagt. Stel u wilt een loonsverhoging van €138,20 zoals bij maaltijdcheques geven, aan een bediende zonder kinderen, dan komen we op de volgende berekening: 

 • Voor €138,20 extra nettoloon per maand voor een werknemer moet u 13,07%* sociale lasten berekenen alsook 36,97%* belastingen op loon. Dit komt uit op €276,62. 
 • Bovenop de €276,62 komt nog een gemiddelde patronale bijdrage van 27,28 %*, wat uitkomt op €75,46. Waardoor dat de totale eindkost uitkomt op352,08. 

*Deze berekening is een leidraad gebaseerd op het gemiddelde brutoloon. Wilt u dit graag een berekening specifiek voor uw bedrijf? Neem contact met één van onze experts.

Het antwoord op uw vragen 

 • Wat krijgen uw werknemers in extra netto koopkracht? €138,2 
 • Wat kost het u om een loonsverhoging te geven aan uw werknemers? €352,08* 

Conclusie loonsverhoging vs. maaltijdcheques

Gebaseerd op ons voorbeeld ,wat is opgesteld aan de hand van het gemiddelde brutoloon in België voor een bediende zonder kinderen, krijgt u de volgende conclusie. Als u een loonsverhoging van €138,20 extra netto per maand wil geven, kost u dit €352,08. Maaltijdcheques aanbieden ter waarde van €138,20 per maand kost u slechts €162,75. Dit is 2x voordeliger!

Geeft u nog geen maaltijdcheque en wilt u gebruikmaken van dit financiële voordeel? Krijg een gratis offerte. 

Waarom kiezen klanten voor Monizze? 

 • Geniet van de beste prijs/kwaliteitsverhouding van de markt 
 • Wij zijn marktleider van digitale innovatie, bij ons geniet u van tools die u het leven gemakkelijker maken 
 • Uw persoonlijke accountmanager staat steeds voor u klaar 
 • Krijg bij ons een antwoord binnen de 3 beltonen zonder keuzemenu’s en wachtmuziek 

Geeft u al cheques via Pluxee (Sodexo) of Edenred? Overstappen naar Monizze is gemakkelijk(er)! Het is kosteloos en alles wordt in uw plaats geregeld. 

 

Maaltijdcheques zijn een belangrijk extralegal voordeel in een loonpakket. Niet alleen is het voordeliger voor de werkgever, het geeft ook extra netto koopkracht voor de werknemer. Daarom laten 65% jonge werknemers weten dat ze niet solliciteren als maaltijdcheques geen deel uitmaken van hun salaris.  

Optimaliseer vandaag nog het salaris van uw werknemers met maaltijdcheques.