Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

De Nationale Arbeidsraad (NAR) buigt zich regelmatig over de lijst van ecologische producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden. Vanaf 1 maart 2023 wordt het gebruik van de ecocheques opnieuw uitgebreid. De aangepaste lijst zit vervat in een nieuwe cao. De lijst wordt regelmatig uitgebreid, bijvoorbeeld op basis van veranderingen in de markt of wegens nieuwe ecologische inzichten.

Uw ecocheques besteden is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Wij vertellen u wat u nog meer kunt betalen met uw ecocheques. Wat is er nieuw?

1. Aankoop van grote tweedehandselektrotoestellen

U kon al kleine tweedehandselektrotoestellen met ecocheques betalen, maar bijvoorbeeld nog geen wasmachines, vaatwassers of grasmaaiers. Voortaan koopt u met uw digitale ecocheques ook grote tweedehands elektrische toestellen, met uitzondering van hybride apparaten (apparaten die zowel op elektriciteit als op fossiele brandstoffen kunnen werken).

Er wordt nu naar de volledige levenscyclus van een toestel gekeken, waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat een nieuw product maken of importeren ook energie kost.

2. Voor alle producten met een FSC- of PEFC-label

Het FSC- of PEFC-label staat voor duurzaam bosbeheer. Vanaf nu koopt u dus niet alleen producten in hout of papier met uw cheques, maar ook in bamboe of natuurrubber.

3. Een parkeerplaats of abonnement op een fietsparking

Gebruik uw ecocheques als betaalmiddel voor een parkeerplaats of abonnement op een bewaakte fietsparking in bijvoorbeeld stations of stadscentra. De sociale partners willen het gebruik van de fiets, eventueel in combinatie met het openbaar vervoer, aanmoedigen.

De aankoop van een fiets of van een vervoerbewijs voor het openbaar vervoer was al mogelijk met ecocheques.

4. Het huren van toestellen en gereedschap

Producten die beantwoorden aan dezelfde voorwaarden als de aankoop van tweedehandsproducten kunnen voortaan ook gehuurd worden met ecocheques.

 

De volledige lijst van producten en diensten die aangekocht of gehuurd kunnen worden met ecocheques, vindt u hier terug.

Om meer te weten over ecocheques en waar ze te besteden, bezoek onze ecocheques pagina.

U bent werkgever en wilt uw werknemers ecocheques toekennen? Ga naar uw klantenzone of word hier klant.

U bent handelaar en uw producten en/of diensten kunnen nu met ecocheques worden gekocht? Ontdek hier hoe u Monizze aanvaardt in uw handelszaak.