Le Logo du blog Up Monizze Monizze blog

20 December 2018

Werknemer

Hoe kerst vieren zonder afval?

Tips voor een ecologische kerst
Kerst staat voor de deur. Het huis versieren, dineren met de familie en cadeautjes uitwisselen … Het respect voor tradities kan hand in hand gaan met het respect voor het milieu. Maar hoe? Door een afvalvrij feest te organiseren. Ontdek al onze tips om zo ecologisch mogelijk te zijn tijdens deze feeërieke periode van het jaar.

1. Denk aan afvalvrij vanaf de aankopen

De eerste stap voor oudejaar: boodschappen doen voor het diner. Geef de voorkeur aan biowinkels en verpakkingsvrije winkels die producten uit bulk verkopen. Hier kunt u uw eigen bokalen en potjes vullen met de voedingsmiddelen die u uw geliefden gaat voorschotelen. U kunt ook kiezen voor herbruikbare verpakkingen zoals wasbare zakken in stof.

Koop zo lokaal mogelijk. U verbruikt zo minder in termen van transport en productie.

2. Kies de juiste recepten

Naast het koken met lokale voedingswaren aangekocht in bulk, moet u de juiste recepten kiezen voor een afvalvrij kerstfeest. Zo vindt u op meerdere sites gerechten waar de voedingsmiddelen in hun totaliteit gebruikt worden. Gebruik voor het aperitief bijvoorbeeld in stukjes gesneden wortel, komkommer, tomaat en raap om in een dressing te dippen.

Vermijd wegwerpservies en -bestek. Geef de voorkeur aan herbruikbare potjes of gebruik overschotten als recipiënt (een uitgeholde pompoen bijvoorbeeld om soep in op te dienen).

3. Ga voor gerecycleerde decoratie!

Niets beters dan uw naasten verrassen met versiering die u zelf gemaakt hebt van gerecycleerd materiaal! Hierbij enkele ideeën voor een afvalvrije decoratie:

– Dennenappels omgetoverd tot mini kerstboompjes

– Rendieren van kurken stoppen

– Kerstballen in gerecycleerde stof

– Een deurkrans van rollen toiletpapier of kurken stoppen

– Slingers van oud geschenkpapier

– Een kleine spar van takken verzameld in het bos

– Enz.

4. Ecologische geschenkjes in overvloed

Gelooft u dat afvalvrije cadeaus onmogelijk zijn? Dan vergist u zich. Er zijn namelijk twee oplossingen:

– Een ervaring verkiezen boven materiële goederen

– Een geschenk kopen in de kringloopwinkel

Denk ook bij het inpakken aan herbruikbare materialen zoals geschenkdozen en jute zakken. U kunt de verpakking ook zelf maken met restjes stof en lint.

5. Wat met de restjes?

Voor het kerstdiner voorziet men vaak veel te veel. Denk dit jaar aan zij die het nodig hebben in plaats van alles in de vuilnisbak te gooien. Breng uw overschotten naar de opvangtehuizen voor daklozen zoals de Restos du Cœur of de centra van Samusocial en verspreid een vleugje kerstmagie.