Le Logo du blog Up Monizze Monizze blog

15 September 2020

Werknemer

Maaltijdcheques, een groot geschenk voor het budget van de Belgische huishoudens

De afgelopen weken kwam het in de pers meermaals aan bod: vanaf september 2020 is het niet meer mogelijk om uw volledige winkelkar te betalen met maaltijdcheques. Het gebruik van maaltijdcheques wordt immers geregeld door een wet die voorschrijft dat ze enkel gebruikt mogen worden voor de aankoop van voedsel. Maar niet alle winkels pasten deze regel strikt toe, al zal dit vanaf 1 september dus wel het geval zijn.
Maar wat verandert dit voor u, de begunstigde? Wel, niets. De maaltijdcheque blijft een groot geschenk voor uw gezin, net als de andere elektronische cheques van Monizze. En wel hierom!

DE UITGAVEN VAN DE BELGISCHE HUISHOUDENS

Volgens de laatste studie van Statbel, het Belgische statistiekbureau, besteedden de Belgische huishoudens in 2018 gemiddeld € 35.764. De woning vormt de grootste uitgavenpost (35,6%), gevolgd door voeding (16%) en transport (11,4%).

Hieronder ziet u in detail de verschillende uitgavenposten van de Belgen:

 • Woning: 35,6%
  • 30,3% voor de huisvesting zelf (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten)
  • 5,3% voor de aankoop van meubels, huishoudtoestellen, gereedschap voor huis en tuin …
 • Voeding: 16%
  • 14% voor voeding en niet-alcoholische dranken
  • 1,4% voor alcoholische dranken
  • 0,6% voor tabak
 • Transport: 11,4%
 • Cultuur en vrije tijd: 7,2%
 • Horeca: 6,6%
 • Kleding en schoenen: 4,6%
 • Andere uitgavenposten: 18,6%

MAALTIJDCHEQUES OM UW UITGAVEN VOOR VOEDSEL TE VERLAGEN

Volgens de cijfers van Statbel besteden de Belgische huishoudens gemiddeld meer dan € 5.700 per jaar aan voeding. Met maaltijdcheques kunt u die kosten aanzienlijk verminderen.

Zo zou met dit betaalmiddel dat werkgevers toekennen aan hun personeel bijna 1/3 van het maandelijkse budget voor voeding betaald kunnen worden! Maaltijdcheques kunnen de koopkracht van de begunstigden immers verhogen met € 1.520 netto per jaar.

ECOCHEQUES OM TE GEBRUIKEN VOOR UW WONING

Naast voeding geven de Belgische huishoudens veel geld uit aan hun woning, de grootste uitgavenpost. Maar ook hier kunnen de cheques van Monizze soelaas bieden. Of het nu gaat om de aankoop van installaties op hernieuwbare energie, ecologische onderhoudsproducten, meubels in hout of tuingereedschap: met uw ecocheques zijn de mogelijkheden eindeloos. Deze cheques houden extra koopkracht in tot wel € 250 netto per jaar!

Ontdek hier wat u allemaal voor uw huis kunt kopen met uw elektronische ecocheques.

OOK VOOR UW VRIJE TIJD BESTAAT EEN OPLOSSING

Ontspanning is belangrijk voor uw welzijn. En dit weerspiegelt zich ook in uw jaarlijkse uitgaven. Sport, hobby, cultuur, horeca… Alles samen kan dit een grote hap uit uw jaarbudget nemen. Daarom bieden we de werkgevers nieuwe producten aan:

 • Activ’: Met ons platform voor sport- en cultuurcheques kunt u per jaar tot € 100 netto ontvangen die u kunt uitgeven aan diverse sportieve, recreatieve en culturele activiteiten. Een fitnessabonnement, kinderkamp, voorstelling, museumbezoek … De mogelijkheden zijn opnieuw eindeloos. Ontdek hier wat u allemaal kunt doen met uw Activ’ cheques.
 • Consumptiecheques: Om de bevolking in volle coronacrisis te steunen, heeft de Belgische overheid de werkgevers de mogelijkheid gegeven om hun personeel consumptiecheques toe te kennen. Deze cheques tot € 300 kunnen gebruikt worden in horecazaken, bij lokale handelaars of voor culturele of recreatieve activiteiten. Opgelet, deze cheques zijn tijdelijk! Vraag ze dus snel aan voor ze verdwijnen!

De cheques van Monizze zijn dus divers en goed voor een besparing tot € 2.170 op uw jaarbudget.

Sommige momenten in het leven moeten gevierd worden. Daarom kunt u van uw werkgever een cadeaucheque ontvangen. Het bedrag varieert naargelang de gelegenheid, gaande van € 40 voor de eindejaarsfeesten tot een volledig brutomaandloon voor personeelsleden die 25 of 35 jaar in dienst zijn.  Een kleine extra die u met plezier in ontvangst zult nemen!