Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

In een competitieve arbeidsmarkt staat u voor de serieuze uitdaging om nieuw talent aan te trekken. Het salarispakket is een element dat het verschil kan maken. Maar hoe komt u te weten wat (jonge) werknemers interesseert als het gaat om hun beloning? Welke voordelen zijn het meest in trek? En wat is vandaag de dag een goed salarispakket?

De kracht van een aantrekkelijk salarispakket

Wanneer iemand werk zoekt, is het gebruikelijk om zich te willen onderscheiden van de rest. Een motivatie die ook u moet aannemen wanneer u op zoek bent naar nieuwe medewerkers. De tijd waarin het bruto salaris de enige maatstaf was om de beloning van een werkgever te beoordelen, ligt ver achter ons! Tegenwoordig hebben sollicitanten een breed scala aan stimulansen naast het salaris, die samen het salarispakket vormen. Voor hen zijn het vaak de extra voordelen die de doorslag geven. Dit vooral bij jongere generaties die meer aangetrokken worden door alternatieve beloningen.

De kunst van het samenstellen van een aantrekkelijk salarispakket

Het is duidelijk dat dit een troefkaart is die uw bedrijf moet uitspelen, ongeacht de omvang ervan. Wilt u opvallen? Dan is het belangrijk om een aantrekkelijk en op maat gemaakt salarispakket voor uw werknemers samen te stellen.

Dit betekent dat u een balans moet vinden tussen een competitief salaris in vergelijking met de arbeidsmarkt en aanvullende voordelen (zowel financieel als in natura).

Een flexibel salarispakket kan ook een groot voordeel zijn om u te onderscheiden en de beste talenten aan te trekken. Het stelt medewerkers in staat om hun voordelen aan te passen aan hun behoeften en deze in de loop van de tijd bij te stellen. Deze persoonlijke aanpak kan vooral effectief zijn om jonge talenten aan te trekken die gemotiveerd worden door factoren zoals flexibiliteit, mobiliteit en technologie, naast de bedrijfswaarden. Kortom, een gepersonaliseerd salarispakket.

Welke extra voordelen kunt u verwachten?

Deze voordelen variëren afhankelijk van de filosofie en toewijding van uw bedrijf. Als uw bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, geeft u misschien de voorkeur aan een mobiliteitsbudget, een abonnement op het openbaar vervoer of een leasefiets in plaats van een bedrijfswagen. Als u beperkte interne middelen heeft, geeft u misschien de voorkeur aan gemakkelijk uit te voeren oplossingen zoals maaltijdcheques. Dus de keuze is aan u om uit het scala aan opties te kiezen wat relevant lijkt voor uw medewerkers en uw prioriteiten als werkgever.

Hier zijn een aantal zeer gewaardeerde voordelen, sommige algemeen bekend en andere minder:

Voordelen die de levensomstandigheden van uw medewerkers verbeteren:

 • Groepsverzekering, pensioenverzekering of hospitalisatieverzekering om uw medewerkers te ondersteunen bij hun gezondheidszorg.

Voordelen die de koopkracht van uw medewerkers verhogen:

 • De klassieke extralegale voordelen die altijd populair zijn: maaltijdcheques om bij te dragen aan hun voedseluitgaven, ecocheques om hen aan te moedigen eco-verantwoorde producten te kopen.
 • Cadeaucheques om hen te belonen bij speciale gelegenheden.
 • In 2023 is ook de koopkrachtpremie geïntroduceerd. Hiermee kunnen uw medewerkers tot €750 ontvangen en het is bovendien fiscaal voordelig.

Voordelen die de werkomstandigheden verbeteren:

 • Met de flexibilisering van werktijden en -plekken zijn technologie en mobiliteitsondersteunende tools van groot belang, zowel voor uw medewerkers als voor u.
 • Een mobiliteitsbudget
 • Bedrijfswagen of fiets – met een sterke neiging naar elektrische auto’s en fietsen
 • Laptop
 • Smartphone
 • Internetabonnement
 • Abonnement op het openbaar vervoer
 • Vergoeding van reiskosten
 • Forfaitaire vergoedingen

Voordelen die het verschil maken:

Dit zijn de voordelen waar u misschien niet meteen aan denkt, maar die desondanks een echte meerwaarde kunnen bieden om kandidaten aan te trekken (afhankelijk van de haalbaarheid voor de werkgever):

 • Fietsvergoeding – nu verplicht sinds 1 mei voor fietsritten van huis naar werk.
 • Aandelenoptieplan
 • Aanvullende gezinsuitkeringen
 • Bonussen voor speciale gelegenheden (geboorte, huwelijk, Kerstmis)
 • De mogelijkheid om aan sport te doen – met sportabonnementen of georganiseerde sessies op kantoor, of via sport- en cultuurcheques zoals de “Activ’ cheques”
 • Salarisbonus
 • Weekendtoeslag
 • Kinderopvang

Win-Win voordelen

In de meeste gevallen genieten niet alleen uw medewerkers van deze extralegale voordelen, maar ook uzelf. Het heeft een positieve invloed op uw werkgeversimago en helpt u nieuwe talenten aan te trekken.

Het salarispakket stelt u ook in staat om uw loonkosten te beheersen en te optimaliseren. Neem bijvoorbeeld maaltijdcheques, ecocheques of geboorte- en huwelijkspremies, die vaak vrijgesteld zijn van sociale bijdragen en genieten van fiscale voordelen.

Een ander voorbeeld is de bonussalaris bij het behalen van doelen. Dit is niet verplicht vanuit een wettelijk perspectief maar het kan helpen bij het aantrekken van talent en ook bij het behouden ervan door het opbouwen van vertrouwen. Want het aannemen van nieuw talent is ook in hen investeren. Dus, om uw return on investment te maximaliseren is het normaal dat u er alles aan doet om dat talent zo lang mogelijk bij u te houden, toch?

Al met al draait het allemaal om de magische mix van aantrekkelijke beloningen en voordelen om uw bedrijf in de schijnwerpers te zetten en topkandidaten aan te trekken en werknemers te behouden. Het salarispakket van de toekomst staat voor u klaar!