Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Het huidige economische klimaat in België wordt gekenmerkt door stijgende prijzen, hoge inflatie en verminderde koopkracht. Daarom heeft de Belgische overheid beslist dat bedrijven met goede resultaten hun werknemers een premie kunnen toekennen. De koopkrachtpremie heeft de vorm van een elektronische consumptiecheque. Deze heeft als doel werknemers een financiële boost te geven om basisproducten te kopen.

Wat is de koopkrachtpremie? 

Met de koopkrachtpremie koopt u essentiële en ecologische producten, zoals voeding of huishoudelijke toestellen. U betaalt er overal in België mee waar u ook met uw maaltijd- en ecocheques betaalt. De premie is bedoeld om de lokale Belgische economie en de koopkracht te stimuleren, op een fiscaal voordelige manier. Werkgevers kunnen deze premie vrijwillig toekennen aan hun werknemers. De toekenning ervan kan ook vastgelegd worden door middel van een collectieve arbeidsovereenkomst of individuele overeenkomst. Afhankelijk van het paritair comité en de sector kan de toekenning ervan verplicht zijn. 

Hoeveel bedraagt de koopkrachtpremie? 

De koopkrachtpremie bedraagt maximaal €500 voor bedrijven die “goede” resultaten hebben behaald in 2022. Bedrijven met “zeer goede” resultaten kunnen maximaal €750 toekennen. 

Wat is de bijdrage van de werkgever? 

De werkgeversbijdrage voor de koopkrachtpremie bedraagt 16,5%. De premie is fiscaal voordeliger dan een gelijkwaardige loonsverhoging.  

Is de toekenning van de koopkrachtpremie verplicht?

In sommige gevallen zijn bepaalde bedrijven verplicht de koopkrachtpremie toe te kennen. De voorwaarden voor de verplichte toekenning van de koopkrachtpremie worden bepaald gedurende sectoronderhandelingen binnen de paritaire comités. Deze voorwaarden worden vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomsten.

Wilt u weten of u verplicht de koopkrachtpremie moet toekennen? Klik hier!

Hebben zelfstandige bedrijfsleiders recht op de koopkrachtpremie?

Zelfstandige bedrijfsleiders kunnen zichzelf de koopkrachtpremie niet toekennen. De premie is enkel bedoeld voor arbeiders en bedienden. Monizze biedt echter een interessant alternatief! Het 4-in-1 pakket, €2150 extra nette koopkracht, speciaal ontwikkeld voor zelfstandigen.

Wanneer kan de koopkrachtpremie worden besteld?  

Werkgevers kunnen de koopkrachtpremie bestellen vanaf 1 juni 2023. De koopkrachtpremie is geldig tot en met 31 december 2024.

Hoe kunt u bestellen? 

 • Als Monizze klant activeert u de koopkrachtpremie via de banner op de startpagina van uw klantenzone. Bevestig de activering door te klikken op “Ik activeer de koopkrachtpremie”. Klik op het icoon van de koopkrachtpremie onder “Cheques bestellen”. Vul ofwel voor elke persoon manueel de zichtwaarde in, ofwel importeert u een bestand
 • Nog geen Monizze klant? Bestel heel gemakkelijk de koopkrachtpremie via ons formulier. Vervolgens neemt één van onze experten snel contact met u op.

Waarvoor kan de koopkrachtpremie worden gebruikt? 

Deze wordt aanvaardt bij alle handelaars die Monizze maaltijd- en/of ecocheques aanvaarden.  

Hier enkele voorbeelden van wat u kunt kopen met uw cheques:  

 • Tweedehandsproducten  
 • Ecologische producten of diensten  
 • Voedings- en bioproducten  
 • Installaties voor hernieuwbare energie  
 • Een abonnement op het openbaar vervoer  
 • En zoveel meer! 

Waar kunt u de koopkrachtpremie gebruiken? 

De koopkrachtpremie heeft de vorm van elektronische consumptiecheques. Als werknemer betaalt u met uw cheques bij: 

 • Grote supermarkten (Colruyt, Delhaize, Carrefour, …)  
 • Kleine buurtwinkels 
 • Detailhandelzaken zoals uw bakker of slager om de hoek 
 • De horecasector, op restaurant of tijdens de koffiepauze 

Ontdek ons netwerk hier. 

Vragen?  

Raadpleeg deze pagina voor meer informatie, lees onze FAQ of contacteer ons via onze contactpagina.