Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Maaltijdcheques zijn een populair extralegaal voordeel voor Belgische werknemers. Maar wist u dat u als zelfstandige bedrijfsleider ook uw inkomen kunt optimaliseren met maaltijdcheques?

Maaltijdcheques voor zelfstandige bedrijfsleiders 

Als zelfstandige in een vennootschap kunt u uzelf maaltijdcheques toekennen, waardoor u dubbel geniet van dit fiscale voordeel als zowel werkgever als werknemer. Dit omdat maaltijdcheques 100% vrijgesteld zijn van sociale bijdragen en omdat €2 per cheque fiscaal aftrekbaar is.

Een maaltijdcheque bedraagt maximaal €8,00 per gewerkte dag, waarvan u maximaal €6,91 mag betalen met uw vennootschap als firmakost en de resterende €1,09 betaalt als werknemer van uw bedrijf.

Niet voor natuurlijk persoon zonder vennootschap

Maaltijdcheques kunnen alleen worden toegekend als u zelfstandige bent in een vennootschap (zelfstandige bedrijfsleider). Zelfstandigen zonder vennootschap hebben geen recht op maaltijdcheques.

Een concrete berekening 

Laten we uitgaan van een voorbeeld waarbij u zichzelf maaltijdcheques van €8,00 per gewerkte dag toekent als zelfstandige bedrijfsleider, en dat 20 werkdagen per maand. 

Voorbeeld: 

 • Waarde per maaltijdcheque: €8,00
 • Aantal werkdagen per maand: 20

Werkgeversbijdrage:

 • Werkgeversbijdrage per cheque: €6,91 (maximaal toegestane werkgeversbijdrage)
 • Totale werkgeversbijdrage voor 20 werkdagen: €6,91 x 20 = €138,20

Werknemersbijdrage:

 • Werknemersbijdrage per cheque: €8,00 (waarde van de maaltijdcheque) – €6,91 (werkgeversbijdrage) = €1,09
 • Totale werknemersbijdrage voor 20 werkdagen: €1,09 x 20 = €21,80

Wat betekent dit voor u?

U ontvangt €138.20 extra netto koopkracht per maand, 100% aftrekbaar van uw belastbaar inkomen en vrij van sociale bijdragen. U ontvangt dit bedrag belastingvrij uit uw vennootschap om te genieten van extra aankopen in de supermarkt of op restaurant. 

Bovendien betaalt u uzelf als zelfstandige bedrijfsleider ook een loon uit. Op de €138,20 hoeft u geen rekening te houden met sociale bijdragen en personenbelasting. Hiermee optimaliseert u uw inkomen en is het bovendien 57% goedkoper dan uzelf een loonsverhoging te geven. 

Fiscale voordelen voor zelfstandige bedrijfsleiders

 • Dubbel voordeel: Als bedrijfsleider geniet u van een dubbel voordeel, omdat u zowel werkgever als werknemer bent. De werkgeversbijdrage die u betaalt op de maaltijdcheques is vrijgesteld van sociale bijdragen en personenbelasting, wat resulteert in een aanzienlijk fiscaal voordeel. 
 • Extra netto koopkracht zonder belastingdruk: Het netto voordeel voor u als zelfstandige bedrijfsleider is belastingvrij. Dit betekent dat de waarde van de maaltijdcheques die u ontvangt, beschikbaar is voor voedselaankopen zonder enige belastingdruk. 
 • Lagere kosten in vergelijking met loonsverhoging:  U vermijdt hogere werkgeversbijdragen en andere belastingen. Zo bespaart u 57% in vergelijking met een gelijkwaardige loonsverhoging. 
 • Extralegaal voordeel zonder extra administratieve lasten: Maaltijdcheques zijn een waardevol extralegaal voordeel zonder extra administratieve rompslomp. Het beheer ervan kan efficiënt worden uitgevoerd dankzij Monizze, waardoor u zich kunt concentreren op uw bedrijfsactiviteiten zonder bijkomende administratieve lasten. 

Maaltijdcheques van Monizze 

Hoewel de waarde per maaltijdcheque lager kan zijn dan €8 per gewerkte dag, is het optimaliseren van uw inkomen het meest effectief wanneer u het maximale bedrag kiest. 

Bij Monizze helpen we u bij de opstart en de administratie. U krijgt altijd iemand binnen de 3 beltonen aan de telefoon voor al uw vragen, zonder keuzemenu of wachtmuziek.

Heeft u interesse om uzelf maaltijdcheques toe te kennen? Krijg hier uw offerte.

Het 4-in-1 pakket: speciaal voor zelfstandige bedrijfsleiders

Voor zelfstandige bedrijfsleiders die streven naar een allesomvattende en efficiënte oplossing, biedt Monizze het 4-in-1 pakket aan. Dit pakket bevat niet enkel maaltijdcheques, maar ook ecocheques, cadeaucheques en sport- en cultuurcheques. Het beheer van extralegale voordelen is dankzij dit pakket vereenvoudigd. Kortom: u krijgt alle extralegale voordelen zeer eenvoudig op dezelfde kaart zodat u 100% fiscaal geoptimaliseerd bent bij Monizze. 

 • Maaltijdcheques: voor het aankopen van boodschappen of om op restaurant te gaan.  
 • Ecocheques: koop er ecologische producten en/of diensten mee.  
 • Cadeaucheques: beloon uzelf op speciale momenten met bijvoorbeeld een parfum of boek.
 • Sport & Cultuurcheques: met de Activ’ cheques boekt u sportieve, culturele en ontspanningsactiviteiten.  

Met het 4-in-1 pakket bent u als zelfstandige bedrijfsleider voorzien van een compleet extralegaal voordelenpakket, eenvoudig beheerd met Monizze. Ontdek het hier.