Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Blog

Wat te kopen met ecocheques: een complete gids

Ecocheques: een extralegaal voordeel dat steeds populairder wordt. En dat is niet raar: de lijst met milieuvriendelijke producten en diensten die u ermee kan kopen, samengesteld door de Nationale Arbeidsraad (NAR), wordt steeds langer. Door het ruime aanbod zien mensen soms door de bomen het bos niet meer: kan ik kleding, een tv, gsm of elektrische step kopen met ecocheques? En in welke winkels kan ik ecocheques gebruiken? Wij zetten het voor u op een rijtje!

Waar kan u ecocheques gebruiken?

Offline gebruiken

De Monizze ecocheques worden aanvaard in een groot offline netwerk:

 • U kan ecocheques gebruiken in grote ketens zoals Ikea, MediaMarkt, Decathlon en Hubo
 • U kan met ecocheques betalen in supermarkten zoals Delhaize, Aldi, Lidl en Carrefour
 • U kan ook terecht in heel wat lokale handelszaken.

Nakijken in welke winkels u uw Monizze ecocheques kan besteden? Ontdek ons uitgebreide offline netwerk. U kunt filteren op type cheque, maar ook op locatie, naam en handelaars in de buurt.

Online gebruiken

Daarnaast kan u uw Monizze ecocheques ook online gebruiken voor de aankoop van milieubewuste producten bij tal van webshops, zoals Coolblue en Krëfel.

Vergeet ook ons online Dealzz-platform niet: daar kan u voordelige cadeaukaarten voor heel wat winkels kopen met uw ecocheques.

Welke producten en diensten kan u kopen met ecocheques?

De volledige lijst van producten en diensten vindt u terug op myecocheques.be. De lijst wordt ingedeeld in 4 categorieën:

 • milieuvriendelijke producten en diensten
 • duurzame mobiliteit en vrijetijdsbesteding
 • hergebruik en recycling
 • producten die in de korte keten worden verkocht

Milieuvriendelijke producten en diensten

Ecologische producten en diensten: Vaak de eerste categorie waar iemand aan denkt wat ecocheques betreft. Er zijn dan ook héél wat mogelijkheden binnen deze categorie!

Duurzaam omgaan met water en energie

U kan ecocheques gebruiken voor de aankoop, plaatsing, herstel en onderhoud van alle producten waarmee energie en water kunnen worden bespaard in woningen, waarmee u uw woning kan isoleren, of hernieuwbare energie kan opwekken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Waterbesparende kranen, spaardouchekoppen en WC-spoelbakken met spaarknop
 • Thermostatische kranen, warmtepompen en warmtemeters
 • Isolerende rolluiken, zonwering voor buiten en dakbedekkingen voor isolatie
 • Dubbele wanden, vloeren en plafonds
 • Zonnepanelen en apparaten die enkel werken op zonne-energie zoals radio’s en horloges

Energievriendelijke producten en diensten

U kan uw ecocheques inzetten voor de aankoop van producten en diensten met het Europese ecolabel. Dat zijn er heel wat:

Biologische producten met bepaalde labels

Het Europese ecolabel is niet het enige label dat u veel kan vertellen over het product dat u wilt kopen. U kan uw ecocheques ook gebruiken voor bio producten met de volgende logo’s:

 • Het EU-logo voor biologische productie, op bijv. biobier, -wijn, -groenten en -fruit
 • Het biogarantielabel, op bijv. soep, vlees, sappen, limonades en eieren
 • Het MSC-label op producten uit de zee
 • Het ecogarantielabel en cosmebiolabel, op bijv. cosmetica, hygiëne-, verzorgings- en onderhoudsproducten
 • Het GOTS-label, op textiel en kledij
 • De FSC- en PEFC-labels, op bijv. voorwerpen uit duurzaam hout, parket, houtschors, keukengerei, papier, schoolbenodigdheden, hygiëneproducten en textielproducten

Duurzame mobiliteit en vrijetijdsbesteding

U kan ook heel wat leuke dingen doen met uw ecocheques: van een fiets kopen of de trein nemen tot een dagje Planckendael of duurzaam tuinieren.

Mobiliteit

Wist u dat u heel wat vervoersmiddelen kan kopen met ecocheques? Hierbij denken we aan:

 • (Elektrische) fietsen
 • Steps, eenwielers, hoverboards, speed pedelecs en elektrische scooters
 • Accessoires zoals helmen, reflecterende kleding, kinderzitjes, drinkbussen, handschoenen enzovoort

Daarnaast kan u met uw ecocheques ook uw tickets of abonnementen voor het openbaar vervoer betalen, toebehoren voor elektrische wagens kopen en stadsfietsen huren.

De trein nemen naar Antwerpen en daar een stadsfiets huren, allemaal met uw ecocheques; hoe leuk is dat?!

Duurzaam tuinieren

Heeft u groene vingers? Gebruik uw ecocheques dan voor de aankoop van bloemen, planten en struiken, onderhoudsproducten voor uw tuin of elektrische en niet-gemotoriseerde tuingereedschappen. Een grasmaaier of elektrische heggenschaar kopen? Reken ook op uw ecocheques!

Toerisme

Wat veel mensen niet weten, is dat u zelfs een hotelovernachting kan betalen met uw ecocheques. Dit kan bij alle toeristische infrastructuur in België met het label ‘Groene Sleutel’. Een hotel, herberg, camping of zelfs festival met het Green Key label gespot? Haal uw ecocheques maar boven!

Meer nog: ook een bezoekje aan de Zoo van Antwerpen, Planckendael of Technopolis betaalt u met uw ecocheques. Bestel eenvoudig uw tickets op ons voordelige Dealzz-platform.

Hergebruik, recyclage en afvalpreventie

Ecocheques zijn het betaalmiddel bij uitstek om tweedehandse producten te kopen. Daarnaast kan u er ook heel wat spullen mee kopen die gericht zijn op hergebruik.

Tweedehandsproducten

U kan bijna alle tweedehandsproducten betalen met ecocheques, op apparaten met een niet-elektrische motor na. Kledij, schoenen, stoffen, meubels, decoratie, boeken, speelgoed, babyspullen, keukenapparaten, badkamertoestellen of computers een tweede leven geven? Go for it!

Wist u dat u zelfs materiaal kan huren met uw ecocheques? Dit gaat bijvoorbeeld om materiaal om een feestje te organiseren bij uw thuis, gereedschap of zelfs ceremoniële kleding.

Producten voor hergebruik of compostering

Heel wat producten worden vandaag ontwikkeld om meermaals te gebruiken en verspilling tegen te gaan. Herlaadbare batterijen, bewaardozen, drinkbussen, bruiswatermachines en wasbare luiers komen allemaal in aanmerking. Ook gerecycleerde producten zoals papier, meubels en textiel tellen mee.

Herstellingen

Producten die stuk zijn weggooien? Denk daar maar twee keer over na, want u kan de herstelling van heel wat producten betalen met ecocheques. Bijvoorbeeld kleding, schoenen, elektro, brillen, juwelen, uurwerken en zelfs meubels. Hou er rekening mee dat apparaten met een niet-elektrische motor niet in aanmerking komen.

Producten uit de korte keten

Tot slot zijn er nog de land- en tuinbouwproducten die rechtstreeks van bij de boer komen en daarom ook betaald kunnen worden met ecocheques. Zij dragen het label “recht van bij de boer” of “en direct de la ferme” en worden verkocht bij hoeves, automaten, boerenmarkten, webwinkels, coöperaties en buurderijen.

Ook in zelfpluktuinen kan u terecht met ecocheques. U kan er zelfs uw abonnement voor volkstuinen mee betalen.

Meer informatie over ecocheques

Hopelijk konden we u inspireren om uw Monizze ecocheques op een duurzame, leuke en misschien zelfs verrassende manier te besteden!

Meer weten over de voordelen, waarde en regelgeving rond ecocheques? Ontdek er hier alles over!