Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Met elektronische ecocheques slaat u twee vliegen in één klap: u geeft uw werknemers tot €250 netto extra koopkracht per jaar én draagt positief bij aan het milieu. Ecocheques bieden fiscale voordelen voor zowel werkgevers als werknemers en ondersteunen de inzet voor een duurzamere toekomst.

Wat zijn ecocheques?

Ecocheques zijn een populair extralegaal voordeel, dat ter aanvulling van het verloningspakket toegekend wordt. Ze werden in het leven geroepen om de koopkracht van werknemers te verhogen en milieubewust consumeren te stimuleren.

Ecocheques worden opgeladen op een elektronische kaart en kunnen zowel in fysieke winkels als online gebruikt worden voor de aanschaf van ecologisch verantwoorde goederen en diensten. De lijst van ecologische producten en diensten die in aanmerking komen, wordt opgesteld door de Nationale Arbeidsraad (NAR).

Wat zijn de voordelen van ecocheques?

Zowel werkgevers als werknemers zijn fan van ecocheques, en wel om deze redenen: 

  • Ecocheques zijn 100% vrijgesteld van sociale lasten en belastingen, en dus een fiscaal voordelige manier om werknemers extra koopkracht te geven.
  • Werkgevers dragen met ecocheques bij aan de tevredenheid en motivatie van hun werknemers. Dit verhoogt de productiviteit intern en maakt een bedrijf extra aantrekkelijk als werkgever.
  • Werkgevers die ervoor kiezen ecocheques aan te bieden, tonen zo hun betrokkenheid bij duurzaamheid en het milieu.
  • Werknemers betalen geen sociale zekerheidsbijdragen, noch inkomstenbelasting op ecocheques. Het is dus een interessant extra voordeel bovenop hun loon.
  • Werknemers kunnen kiezen uit een hele waaier van ecologisch verantwoorde producten en diensten. Ze hebben zo veel vrijheid om te kiezen hoe ze hun ecocheques willen spenderen.

Kortom: ecocheques zijn een win-win voor beide partijen, met zowel economische als ecologische voordelen.

Wat is de waarde van ecocheques?

Een overzicht van enkele interessante cijfers:

  • De maximale waarde van ecocheques die een werknemer kan ontvangen bedraagt €250 per jaar.
  • Vergeleken met een netto loonsverhoging bespaart u 53% door het toekennen van ecocheques.
  • Ecocheques zijn 100% vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.

De totale waarde hangt af van het aantal gepresteerde dagen op jaarbasis. Welke waarde u als werkgever toekent aan ecocheques, hangt ook af van de sector en uw eigen beleid. De bijdrage wordt vastgelegd in sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) of door een overeenkomst op bedrijfsniveau.

Heeft u zowel voltijdse als deeltijdse werknemers? Er zijn geen specifieke regels over het toekennen van ecocheques aan deeltijdse werknemers. U mag dus kiezen of u de waarde van de ecocheques prorateert of niet. Nog steeds geldt hier wel de regel dat de totale waarde af hangt van het aantal gepresteerde dagen.

Wie heeft recht op ecocheques?

Iedereen die in de privésector werkt heeft recht op ecocheques. De collectieve arbeidsovereenkomst die de ecocheques heeft geïntroduceerd, heeft betrekking op werkgevers en werknemers die onder de wet van 5 december 1968 vallen wat betreft collectieve arbeidsovereenkomsten en paritaire comités.

Dit betekent dat niet iedereen kan genieten van dit extralegale voordeel. Meer specifiek zijn werknemers uitgesloten die:

  • werkzaam zijn in de publieke sector en bij autonome overheidsbedrijven;
  • gesubsidieerd worden door de staat en actief zijn binnen gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs;
  • tewerkgesteld zijn in het kader van een PWA-arbeidsovereenkomst;
  • actief zijn in centra voor beroepsopleiding onder de wetgeving van arbeidsbemiddeling of beroepsopleiding van werkzoekenden.

Wanneer worden ecocheques uitbetaald?

In de collectieve of individuele arbeidsovereenkomst wordt bepaald wanneer ecocheques worden toegekend.

In principe mag de werkgever zelf kiezen in hoeveel termijnen en op welk(e) moment(en) ze de ecocheques uitbetalen; veel bedrijven kiezen ervoor om dit één keer per jaar, in mei of juni, te doen. De start van het zomerseizoen is immers voor veel werknemers het perfecte moment om ecocheques te gebruiken.

Ecocheques zijn 2 jaar geldig.

Wat met ecocheques na een ontslag?

Omdat ecocheques vaak één keer per jaar worden uitgegeven, kan het gebeuren dat een werknemer niet meer in dienst is op het moment van uitbetaling.

In dat geval moet uw werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst op de hoogte gebracht worden over het aantal ecocheques waar die nog recht op heeft, en het tijdstip waarop ze zullen worden uitbetaald.

Of uw werknemer bij uitdiensttreding nog aanspraak kan maken op ecocheques is vastgelegd in de collectieve of individuele arbeidsovereenkomst. De waarde van de ecocheques wordt vaak pro-rata berekend op basis van de effectieve werkdagen tot het ontslag.

Zijn werkgevers verplicht om ecocheques toe te kennen?

Nee, werkgevers kunnen zelf kiezen of ze ecocheques toekennen en onder welke voorwaarden.

In sommige paritaire comités zijn ecocheques echter wel verplicht. Wilt u weten of dat het geval is voor uw paritair comité? Neem contact met ons op, en we informeren u graag.

Kunnen zelfstandige bedrijfsleiders zichzelf ecocheques toekennen?

Ja, sinds 2007 mogen zelfstandige bedrijfsleiders zichzelf ecocheques toekennen. Zo verkleint u uw ecologische voetafdruk en geniet u van het fiscaal voordeel als werkgever én werknemer.

Voorwaarden voor zelfstandigen

Er zijn enkele belangrijke voorwaarden om uzelf ecocheques toe te kennen als zelfstandige bedrijfsleider:

  • U moet actief zijn binnen een vennootschap. Zelfstandigen zonder vennootschap, natuurlijke personen en beoefenaars van een vrij beroep kunnen geen aanspraak maken op ecocheques.
  • Heeft u personeel in dienst? Dan mag u zichzelf alleen ecocheques toekennen als uw werknemers er ook krijgen. Bovendien mag u uzelf niet meer ecocheques toekennen dan uw voltijdse werknemers.

Ontdek het Monizze 4-in-1 pakket

Kent u het Monizze 4-in-1 pakket al? Deze efficiënte totaaloplossing biedt naast ecocheques ook maaltijdcheques, cadeaucheques en sport- en cultuurcheques aan. Een compleet, fiscaal interessant pakket voor zelfstandige bedrijfsleiders!

Wat kunnen uw werknemers kopen met ecocheques?

Ecocheques kunnen gebruikt worden voor ecologische producten en diensten. De Nationale Arbeidsraad (NAR) breidt regelmatig de lijst van mogelijkheden uit op basis van de evoluerende markt of nieuwe ecologische inzichten.

De volledige lijst van producten en diensten die aangekocht of gehuurd kunnen worden met ecocheques, vindt u hier.

Waar kunnen uw werknemers hun ecocheques gebruiken?

In grote ketens, in lokale handelszaken of bij online webshops: de Monizze ecocheques worden op tal van plaatsen aanvaard.

Ontdek ons offline netwerk hier.
Ontdek ons online netwerk hier.

Hoe bestelt u Monizze ecocheques?

Volledig overtuigd van dit duurzame, extralegale voordeel voor uw werknemers? Wilt u Monizze ecocheques introduceren in uw bedrijf? Dat is een goede keuze!

Klant worden

Klant worden bij Monizze, dat is heel eenvoudig:

  • Geeft u nog geen ecocheques? Vraag gemakkelijk uw gratis offerte
  • Geeft u al ecocheques via Pluxee (Sodexo) of Edenred? Overstappen is gemakkelijk(er)! Ontdek hier hoe u kosteloos en efficiënt kan overstappen.

Ecocheques bestellen

Zodra u klant bent, kan u ecocheques bestellen op twee manieren:

  1. Via uw sociaal secretariaat: neem contact op met uw sociaal secretariaat om ecocheques bij Monizze te bestellen. Wij regelen de rest samen met uw dossierbeheerder!
  2. Via uw Monizze klantenzone: u bestelt uw ecocheques zelf via uw klantenzone. Ontdek hier hoe u zelf cheques bestelt in minder dan 4 minuten.

Vragen?

Lees onze FAQ of contacteer ons via onze contactpagina.