Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

De eerste zonnestralen die elk jaar het einde van de winter aankondigen, geven ons ook zin om ons interieur opnieuw te laten schitteren. We willen ons huis er “als nieuw” laten uitzien, alsof we zo de lange dagen van regen en koude willen vergeten. Daarvoor moeten we iets grondiger schoonmaken dan gewoonlijk: de grote lenteschoonmaak. En wat als u dit jaar eens koos voor een ecologische variant?

Groen onderhoud

De lenteschoonmaak is de ideale gelegenheid om alle spullen te wassen die tijdens uw gebruikelijke schoonmaak wat minder aandacht krijgen. Zo krijgen uw lakens, gordijnen, tapijten, stores of zelfs de binnenkant van uw koelkast en kasten een stevige schoonmaakbeurt. En wat is daarvoor beter dan ecologische schoonmaakmiddelen met ingrediënten van natuurlijke oorsprong, die beter zijn voor het milieu?

Ze worden steeds talrijker in de supermarkt. Frosch, l’Arbre Vert en Biotop enzovoorts: er bestaan verschillende merken, die gemakkelijk te herkennen zijn aan de labels op hun verpakking.

Voor uw lenteschoonmaak hebt u misschien ook nieuwe huishoudelijke apparaten nodig, zoals een stofzuiger of ruitenreiniger. Kies liefst ecologische modellen met minstens energieklasse A+ op het energielabel.

Kleine herstellingen

Bij het sorteren van al uw spullen in uw huis, komt u zeker een paar dingen tegen die stuk zijn. Die voorwerpen hoeven niet noodzakelijk meteen in de vuilbak te belanden. Ook het hergebruik van oude voorwerpen en meubelen maakt deel uit van een ecologische schoonmaak. Bij tal van hersteldiensten kunt u trouwens betalen met ecocheques.

Herinrichting van het interieur

U kunt van de gelegenheid gebruikmaken om uw interieur in een nieuw jasje te steken. Met nieuwe verf of decoratie, of u kunt uw huis ook opfrissen door te kiezen voor milieuvriendelijke producten (natuurlijke plantaardige verf, tweedehandsmeubilair, decoratie gemaakt van ecologische materialen enzovoorts). Profiteer er ook van om over te stappen op groenere verlichting, zoals LED-lampen.

Vergeet ook buiten niet

Aangezien de lenteschoonmaak het einde van de winter betekent, wilt u binnenkort wellicht profiteren van de zon in de tuin. Vergeet dus ook de tuin niet tijdens uw schoonmaakronde.

Hagen en andere struiken snoeien, grasmaaien, onkruid wieden enzovoorts. Weg met die verwilderde look rond uw huis. U kunt uw tuin ook verfraaien met nieuwe planten en bloemen. Kies daarvoor biologische meststoffen of potgrond, teelaarde of compost.

Met al die verschillende tips wordt uw grote lenteschoonmaak ecologisch. En wat nog interessanter is: de kosten waarmee die schoonmaak gepaard gaat, kunt u betalen met uw ecocheques. U kunt dus genieten van een schoon huis dat eruitziet als nieuw, zonder financiële kater achteraf.