Le Logo du blog Up Monizze Monizze blog

23 November 2020

Handelaar / Werkgever / Werknemer

Consumptiecheques: Wie heeft welke voordelen?

Het coronavirus heeft onze maatschappij diep geraakt. Terwijl sommige sectoren in moeilijkheden raken en bepaalde winkels hun deuren moesten sluiten, zijn er anderen die hun inspanningen moesten opvoeren om de bestellingen te kunnen volgen of hun schip drijvend te houden. Deze uitzonderlijke situatie vraagt natuurlijk om uitzonderlijke maatregelen. Eén daarvan is de consumptiecheque die bedoeld is om de sectoren in moeilijkheden te steunen én de werknemers te belonen voor hun inspanningen in deze bijzondere tijden. Maar wat zijn de voordelen van een consumptiecheque?

1. Welke voordelen geniet de werkgever?

De consumptiecheque is een extralegaal voordeel dat de werknemers beloont voor hun inspanningen tijdens deze gezondheidscrisis. Het is ook een manier om zijn manschappen gemotiveerd te houden en hen te binden ondanks de afstand die er heerst door het vele thuiswerk.

Dit voordeel zal de werknemers dus plezieren en ook hun leed een beetje verzachten zonder dat dit voor de werkgever hoge bijkomstige kosten oplevert. De consumptie- of horecacheques zijn immers vrijgesteld van sociale lasten en volledig fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Dit is een grote fiscale en sociale troef voor bedrijven.

2. Welke voordelen geniet de werknemer?

Voor de werknemers zijn de horecacheques een welgekomen geschenk: zij krijgen tot wel € 300 extra koopkracht en hoeven hierop geen inkomstenbelasting te betalen. Bovendien hebben deze cheques geen invloed op het loon of de andere voordelen. Het is de werkgever die beslist of hij deze bonus toekent.

De consumptiecheques van € 300 kunnen tot 31 december 2021 gebruikt worden voor uiteenlopende activiteiten zoals sport en cultuur, shoppen in een lokale handelszaak of een diner op restaurant. Kortom, activiteiten die de werknemers motiveren.

Monizze doet er zelfs nog een extraatje bovenop, want met onze elektronische consumptiecheques kunnen de werknemers toegang krijgen tot ons Activ’ platform waarop ze diverse kortingen vinden (geldig tot 31 december, ook wanneer de cheques opgebruikt zijn).

3. Welke voordelen geniet de handelaar?

Bedoeling van dit initiatief is dat de betrokken handelaars met de consumptiecheques nieuwe klanten kunnen aantrekken. De begunstigden van dit extralegale voordeel kunnen hun extra koopkracht immers kwijt in de handelszaken die het zwaarst getroffen werden zoals de horeca, de culturele, sportieve en recreatieve sector en de lokale handelszaken. Deze cheques geven dus opnieuw een boost aan de lokale economie.

Bovendien kunnen de aangesloten handelaars genieten van de nodige zichtbaarheid via een kaart met ons aanvaardingsnetwerk en andere media die we hen voorstellen. Wanneer de handelaars reeds andere cheques van Monizze aanvaarden, hoeven zij geen nieuwe terminal te installeren. De betaalterminals van het Monizze netwerk zijn immers al compatibel met de horecacheques.

4. De troef van de elektronische betaalkaart

Hygiëne is belangrijk in de strijd tegen het virus. Elektronisch betalen is dus aanbevolen. Gelukkig hoeven de uitgever, werkgever en handelaar de elektronische consumptiecheques niet aan te raken dankzij de betaalkaart. Zo blijft hygiëne verzekerd!