Blog

Ontdek alles over Activ’ sport- en cultuurcheques: fiscaal voordelige ontspanning!

#Activ' cheques

#Werkgever

Onze Activ’ sport- en cultuurcheques zijn de perfecte manier om medewerkers jaarlijks te belonen met tot €100 extra netto koopkracht. Ze zijn fiscaal voordelig, flexibel in gebruik en inzetbaar voor culturele, sportieve en andere ontspannende activiteiten. Werkgevers besparen tot 53% in vergelijking met een gelijkwaardige loonsverhoging én dragen bij aan het welzijn van hun werknemers.

Wat zijn sport- en cultuurcheques?

Na het succes van maaltijd- en ecocheques werden ook de sport- en cultuurcheques geïntroduceerd als aantrekkelijk extralegaal voordeel.

Werkgevers kunnen zo het verloningspakket aanvullen op een manier die fiscaal interessant is en stimuleren hun werknemers om deel te nemen aan activiteiten die hun werk-privébalans bevorderen. Sportieve, culturele en ontspannende activiteiten zijn immers goed voor lichaam en geest én zorgen voor meer tevredenheid bij de werknemers.

Met uw Activ’ sport- en cultuurcheques boekt u evenementen en activiteiten via ons handige Activ’ platform. U kan er dus niet rechtstreeks mee betalen in de winkel.

Wat zijn voordelen van sport- en cultuurcheques?

Sport- en cultuurcheques bieden tal van voordelen voor zowel werkgevers als werknemers:

 • Fiscaal voordelig: aangezien sport- en cultuurcheques 100% vrijgesteld zijn van sociale bijdragen, zijn ze een fiscaal voordelige manier om werknemers te belonen met extra koopkracht.
 • Betrokkenheid: u toont als werkgever uw betrokkenheid bij het fysieke en mentale welzijn van uw medewerkers.
 • Productiviteitsboost: medewerkers met een actieve levensstijl zijn 12% productiever en 27% minder afwezig. Gelukkige medewerkers zijn ook ambassadeurs voor uw bedrijf.
 • Flexibiliteit: sport- en cultuurcheques kunnen ingezet worden voor een breed scala aan activiteiten. Zo hebben uw werknemers de vrijheid om zelf te kiezen wat ze ermee willen doen.
 • Extra voordelen: is de maximale waarde van €100 opgebruikt? Dan scoren uw werknemers, zolang de cheques geldig zijn, nog steeds tal van kortingen via het Activ’ platform. Dat is goed voor lichaam, geest én de portemonnee!

Er is dus geen reden om te twijfelen: sport- en cultuurcheques zijn een goed idee voor werkgevers én werknemers.

Wat is de waarde van sport- en cultuurcheques?

Werkgevers kunnen de waarde van sport- en cultuurcheques zelf kiezen, met een maximum van €100 per jaar. De waarde wordt vastgelegd in een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst. Werknemers die in de loop van het jaar in dienst zijn getreden of het bedrijf hebben verlaten, ontvangen een geprorateerd bedrag.

Voorwaarden voor sport- en cultuurcheques

Sport- en cultuurcheques moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om niet als loon te worden beschouwd:

 • Ze moeten toegekend worden op basis van een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst.
 • Ze mogen niet uitbetaald worden in geld.
 • Ze dienen uitgereikt te worden op naam van de werknemer (of bedrijfsleider).
 • Ze zijn enkel inwisselbaar bij erkende organisaties.

Wanneer worden sport- en cultuurcheques uitbetaald?

De werkgever beslist zelf wanneer ze de sport- en cultuurcheques uitbetalen en documenteert dit in een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst.

Vanaf 1 juli 2024 geldt een nieuw wettelijk kader rond sport- en cultuurcheques dat de regelgeving stroomlijnt met die van de maaltijd- en ecocheques. De nieuwe regels zorgen ervoor dat de geldigheidsduur steeds 15 maanden vanaf de ontvangstdatum is.

Meer weten over de gevolgen van deze nieuwe regelgeving? Lees hier ons artikel.

Zijn werkgevers verplicht om sport- en cultuurcheques toe te kennen?

Werkgevers zijn niet verplicht om sport- en cultuurcheques toe te kennen. Wanneer ze ervoor kiezen deze toe te kennen, moet dit vastgelegd worden in een collectieve of individuele overeenkomst.

Kunnen zelfstandige bedrijfsleiders zichzelf sport- en cultuurcheques toekennen?

Wat extra leuk is aan sport- en cultuurcheques? Ook zelfstandige bedrijfsleiders kunnen ervoor kiezen. Zo gunt u uzelf een sportieve of ontspannende ervaring terwijl u geniet van een fiscaal voordeel als werkgever én werknemer.

Voorwaarden voor zelfstandigen

U kan uzelf enkel sport- en cultuurcheques toekennen als u actief bent in een vennootschap. Hebt u personeel in dienst? Dan mag u zichzelf de cheques enkel toekennen als u ze ook aan uw werknemers geeft.

Ontdek het Monizze 4-in-1 pakket

Wist u dat Monizze een fiscale totaaloplossing aanbiedt voor zelfstandige bedrijfsleiders? Zo geniet u naast uw sport- en cultuurbudget ook van maaltijdcheques, ecocheques en cadeaucheques. Dat is een slimme keuze, want u hebt dan een dubbel fiscaal voordeel: als werkgever en als werknemer.

Waar kunnen uw medewerkers terecht met sport- en cultuurcheques?

Uw werknemers kunnen via het Activ’ platform tal van sportieve, culturele en ontspannende activiteiten boeken en abonnementen aanschaffen. Denk maar aan:

 • Sportclubs, groepssporten en sportevenementen
 • Culturele evenementen en toegangstickets voor musea
 • Toegangstickets voor pretparken, themaparken en dierenparken
 • Tickets voor de opera, concerten en festivals
 • Wellnesservaringen
 • Kinderkampen

De sport- en cultuurcheques kunnen ingezet worden bij heel wat erkende organisaties. Bekijk ons Activ’ netwerk hier.

Ontdek het online Activ’ platform

Welkom bij Activ’: ons online platform waar u activiteiten kan reserveren, abonnementen kan kopen en tickets kan boeken met uw sport- en cultuurcheques.

Opgelet: u betaalt deze activiteiten dus niet ter plaatse met uw Monizze-kaart, maar reserveert ze uitsluitend via ons platform. U navigeert naar het Activ’ platform vanuit de Monizze-app of uw online MyMonizze-account.

Boek activiteiten op het Activ’ platform

Om uw ontspannende activiteit te boeken, volgt u de volgende stappen, via de mobiele Monizze-app:

 1. Klik in uw Hub op “Een activiteit boeken” onder “Mijn cheques uitgeven”.
 2. Gebruik de filterfunctie om uw favoriete activiteit te vinden.
 3. Kies, boek en betaal uw activiteit.

Volg deze stappen om uw activiteit te reserveren via uw MyMonizze-account:

 1. Log in op uw MyMonizze-account en klik op de blauwe Activ’ knop.
 2. Gebruik de filterfunctie om uw favoriete activiteit te vinden.
 3. Kies, boek en betaal uw activiteit.

Op de dag van uw activiteit geeft u uw naam op aan de ingang voor een sportactiviteit of neemt u uw tickets (digitaal of op papier) mee voor een culturele activiteit.

Geniet van korting via het Activ’ platform

Goed nieuws: de activiteiten, abonnementen en toegangstickets die u via het Activ’ platform kan reserveren, worden aangeboden met kortingen van 10 tot 30%. Nog beter nieuws: ook als uw sport- en cultuurchequesaldo van €100 opgebruikt is, blijft u genieten van dezelfde kortingen zolang uw cheques geldig zijn. U rekent dan af met een eigen betaalmiddel.

Meer informatie

Op zoek naar meer inspiratie om uw Activ’ sport- en cultuurcheques in te zetten? Wilt u weten hoe u zelf een activiteit kan voorstellen voor het Activ’ platform en hoe u een activiteit kan laten terugbetalen via uw Activ’ cheques? Lees het hier.

Hoe bestelt u Monizze sport- en cultuurcheques?

Helemaal klaar om uw medewerkers te belonen met extra koopkracht en zo bij te dragen aan hun persoonlijk welzijn? Dan kan u makkelijk Monizze sport- en cultuurcheques bestellen.

Nog geen klant?

Klant worden bij Monizze is heel eenvoudig:

 • Geeft u nog geen sport- en cultuurcheques? Vraag gemakkelijk uw gratis offerte aan.
 • Geeft u reeds sport- en cultuurcheques via Pluxee (Sodexo) of Edenred? Overstappen is gemakkelijk(er)! Ontdek hier hoe u kosteloos en efficiënt kan overstappen.

Al klant bij Monizze?

U kan uw sport- en cultuurcheques makkelijk bestellen op twee manieren:

 1. Via uw sociaal secretariaat: neem contact op met uw sociaal secretariaat om Activ’ sport- en cultuurcheques te bestellen. Wij regelen de rest samen met uw dossierbeheerder!
 2. Via uw klantenzone: u bestelt Activ’ sport- en cultuurcheques zelf via uw klantenzone. Ontdek hier hoe u cheques bestelt in minder dan 4 minuten.

Vragen?

Lees onze FAQ of contacteer ons via onze contactpagina.