Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Blog

Alles over maaltijdcheques: van voordelen tot regelgeving

#Maaltijdcheques

#Werkgever

Elektronische maaltijdcheques zijn populairder dan ooit: meer dan 3 miljoen Belgische werknemers geniet van dit extralegale voordeel. Maaltijdcheques zijn de interessantste manier om uw werknemers tot €168 netto per maand extra koopkracht te bieden, bovenop hun loon. Ze zijn fiscaal aantrekkelijk voor zowel werkgevers als werknemers.

Wat zijn maaltijdcheques?

Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel, toegekend als aanvulling op het loon. Ze werden in het leven geroepen als tegemoetkoming in de lunchkosten van werknemers. Oorspronkelijk waren ze enkel bedoeld voor werknemers die voor een bedrijf werkten zonder bedrijfskantine.

Vandaag verhogen maaltijdcheques in het algemeen de koopkracht, door de aankoop van voeding te ondersteunen. Werknemers ontvangen hun maaltijdcheques in de vorm van een persoonlijke, elektronische kaart en kunnen er mee betalen op restaurant of in de supermarkt.

Wat zijn de voordelen van maaltijdcheques?

Maaltijdcheques bieden zowel werkgevers als werknemers heel wat voordelen:

 • Werkgevers optimaliseren hun kostenstructuur en besparen tot 57% vergeleken met een gelijkwaardig loon. Maaltijdcheques zijn een fiscaal voordelige manier om uw werknemers extra koopkracht te geven.
 • Werkgevers worden aantrekkelijker voor potentiële werknemers, wat een concurrentievoordeel Maaltijdcheques zijn zo bijvoorbeeld doorslaggevend bij de werkgeverskeuze voor 65% van de jongeren.
 • Werkgevers zien zelfs dat maaltijdcheques absenteïsme tegengaan. Ze zijn geen onderdeel van het basisloon en worden enkel toegekend voor effectief gepresteerde werkdagen, wat werknemers motiveert om daadwerkelijk te gaan werken.
 • Werknemers worden gemotiveerd en beloond met extra koopkracht.
 • Werknemers betalen geen sociale zekerheidsbijdragen, noch inkomstenbelasting op maaltijdcheques.

Wat is de waarde van een maaltijdcheque?

Enkele belangrijke cijfers op een rijtje:

 • De maximale waarde van een maaltijdcheque bedraagt €8 per gewerkte dag.
 • Per maaltijdcheque is €2 fiscaal aftrekbaar.
 • Maaltijdcheques zijn 100% vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.

De exacte waarde van de maaltijdcheques wordt vastgelegd in de collectieve of individuele overeenkomst die de toekenning ervan regelt.

Wat is de bijdrage van de werkgever?

De waarde van de maaltijdcheque omvat zowel een werkgevers- als werknemersbijdrage. De werkgeversbijdrage bedraagt maximaal € 6,91 en de werknemersbijdrage bedraagt minimaal € 1,09.

Hoeveel maaltijdcheques krijgen uw werknemers?

De wetgeving rond maaltijdcheques in België bepaalt dat werknemers binnen eenzelfde categorie, dus met hetzelfde arbeidsregime, maaltijdcheques van gelijke nominale waarde moeten krijgen. Dit om willekeurige discriminatie te vermijden.

Maaltijdcheques worden toegekend op basis van het aantal effectief gewerkte dagen of uren. Een werknemer ontvangt 1 maaltijdcheque van maximaal €8 voor 1 gewerkte dag.

Past u verschillende arbeidsregimes toe tegelijkertijd? Dan krijgen uw deeltijdse werknemers dus minder maaltijdcheques dan uw voltijdse werknemers, aangezien ze minder uren presteren.

Wie heeft recht op maaltijdcheques?

U kan maaltijdcheques geven aan iedereen met een arbeidsovereenkomst waarin de toekenning van maaltijdcheques wordt vermeld. U kan ze dus ook toekennen aan:

 • Jobstudenten
 • Telewerkers
 • Stagiair(e)s met een betaalde arbeidsovereenkomst
 • Werknemers met een bijzonder statuut

Vrijwilligers, die per definitie niet betaald worden en niet gebonden zijn aan een arbeidsovereenkomst, hebben geen recht op dit extralegale voordeel.

Wanneer worden maaltijdcheques uitbetaald?

Maaltijdcheques worden vaak op vaste tijdstippen uitbetaald, afhankelijk van de afspraken tussen werkgever en werknemer. Ze worden meestal maandelijks uitgegeven, samen met het salaris van de werknemer. Maaltijdcheques zijn één jaar geldig.

Zijn werkgevers verplicht om maaltijdcheques toe te kennen?

Maaltijdcheques zijn in principe niet verplicht, behalve voor sommige paritaire comités. De toekenning en de bijbehorende voorwaarden worden doorgaans gekozen door de werkgever.

Wilt u weten of maaltijdcheques verplicht zijn voor uw paritair comité? Neem contact met ons op, en we kijken het graag voor u na.

Kunnen zelfstandige bedrijfsleiders zichzelf maaltijdcheques toekennen?

Goed nieuws: als zelfstandige in een vennootschap kunt u zichzelf ook maaltijdcheques toekennen. Zo geniet u dubbel van dit fiscale voordeel: als werkgever én als werknemer.

Voorwaarden voor zelfstandigen

Enkele voorwaarden zijn:

 • Het kan alleen als u zelfstandige bent in een vennootschap (zelfstandige bedrijfsleider). Zelfstandigen zonder vennootschap en beoefenaars van een vrij beroep hebben geen recht op maaltijdcheques.
 • Het aantal toegekende maaltijdcheques moet overeenkomen met het aantal dagen waarop u als zelfstandige bedrijfsleider daadwerkelijk hebt gewerkt.
 • Heeft u personeel in dienst? Dan kan u zichzelf alleen maaltijdcheques toekennen als uw werknemers er ook krijgen. U mag bovendien niet meer dagen inbrengen dan het maximale aantal dagen dat een voltijdse werknemer in uw bedrijf mag werken.

Ontdek het Monizze 4-in-1 pakket

Voor zelfstandige bedrijfsleiders die op zoek zijn naar een efficiënte totaaloplossing, biedt Monizze het 4-in-1 pakket aan. Dit pakket bevat niet enkel maaltijdcheques, maar ook ecocheques, cadeaucheques en sport- en cultuurcheques.

Wat kunnen uw werknemers kopen met maaltijdcheques?

Maaltijdcheques dienen voor de aankoop van maaltijden en voedingsmiddelen. Uw werknemers betalen er bijvoorbeeld hun boodschappen in de supermarkt mee (Colruyt, Delhaize, Lidl, Aldi, Carrefour …). Maar ze kunnen ze ook gebruiken bij:

 • Detailhandelaars
 • Buurtwinkels (bakkers, slagers, …)
 • Biowinkels
 • Restaurants
 • Tankstations
 • Ketens (bijvoorbeeld fastfoodketens zoals McDonald’s)
 • En zoveel meer!

Daarnaast kunnen maaltijdcheques ook online gebruikt worden voor aankopen bij heel wat webshops.

Waar kunnen uw werknemers terecht?

Kort samengevat: op heel veel plaatsen!

Ontdek ons offline netwerk hier.
Ontdek ons online netwerk hier.

Hoe kan u Monizze maaltijdcheques bestellen?

Helemaal overtuigd van de voordelen voor u als werkgever en voor uw werknemers? Wilt u Monizze maaltijdcheques toekennen? Dat is een goed idee!

Klant worden

Klant worden bij Monizze? Dat kan erg makkelijk:

 • Geeft u nog geen maaltijdcheques? Vraag gemakkelijk uw gratis offerte
 • Geeft u al maaltijdcheques via Pluxee (Sodexo) of Edenred? Overstappen is gemakkelijk(er)! Ontdek hier hoe u vlekkeloos en efficiënt kan overstappen.

Maaltijdcheques bestellen

Zodra u klant bent, kan u maaltijdcheques bestellen op twee manieren:

 1. Via uw sociaal secretariaat: neem contact op met uw sociaal secretariaat om maaltijdcheques bij Monizze te bestellen. Wij regelen de rest samen met uw dossierbeheerder!
 2. Via uw Monizze klantenzone: u bestelt uw maaltijdcheques zelf via uw klantenzone. Ontdek hier hoe u zelf cheques bestelt in minder dan 4 minuten.

Bent u nog geen Monizze-klant? Open uw klantenaccount en ontvang een gratis offerte via deze link!

Vragen?

Lees onze FAQ of contacteer ons via onze contactpagina.