Wist u dat het absenteïsme op het werk in de afgelopen tien jaar aanzienlijk is toegenomen, met name kortdurende afwezigheid? Dit is een zorgwekkende situatie, zowel vanuit professioneel als menselijk perspectief. Arbeidsongeschiktheid overkomt u natuurlijk liever niet. Naast het feit dat u ziek bent of gewond raakt, wordt u ook geconfronteerd met tal van administratieve procedures die als belastend kunnen worden ervaren. Hoewel uit recent onderzoek van het HR-bedrijf SD Worx blijkt dat 63% van de bedrijven zich inzet voor het welzijn van hun werknemers, kunt u zich nog steeds vaak machteloos voelen wanneer dit soort situaties zich voordoet. Dus, wat kunt u doen als u arbeidsongeschikt raakt? We leggen het u uit.

Uw rechten

  • Geval 1: U wordt ziek of raakt gewond buiten uw professionele context?

In dat geval heeft u recht op het behoud van uw salaris gedurende een bepaalde periode, verstrekt door uw werkgever. De situatie verschilt echter op basis van of u een arbeider of een bediende bent. Als u de status van arbeider heeft, geldt uw gegarandeerde beloning zodra u één maand anciënniteit heeft bereikt. Bent u een bediende? De eis van anciënniteit is niet altijd van toepassing en dit hangt af van uw type contract. Wat uw functie ook is, het is raadzaam het arbeidsreglement van uw bedrijf te raadplegen om uw recht op gegarandeerd loon te verifiëren.

  • Geval 2: U raakt arbeidsongeschikt als gevolg van een arbeidsongeval?

Ook dan heeft u recht op deze gegarandeerde beloning, omdat uw werkgever wettelijk verplicht is zijn werknemers te verzekeren. Als dit echter leidt tot een langdurige arbeidsongeschiktheid, neemt uw ziekenfonds het over en verstrekt uitkeringen na de periode van gegarandeerd loon. Hoelang? Totdat u hersteld bent.

Wat u in het kort moet onthouden: Als u niet in staat bent om te werken vanwege ziekte of een ongeval, heeft u gedurende een bepaalde periode recht op gegarandeerd loon dat door uw werkgever wordt betaald. Als uw arbeidsongeschiktheid aanhoudt, zal uw ziekenfonds ziekte- of invaliditeitsuitkeringen verstrekken, maar hiervoor dient u aan bepaalde verplichtingen te voldoen.

Uw plichten

Wanneer u ziek wordt of gewond raakt, zijn er verschillende stappen die u moet ondernemen om ervoor te zorgen dat u recht heeft op salariscompensatie, maar ook om uw baan te behouden. Het belangrijkste is dat u uw werkgever onmiddellijk op de hoogte moet stellen van uw arbeidsongeschiktheid, of dit nu per e-mail, bericht of telefonisch is. Tenzij er sprake is van overmacht, moet uw medisch certificaat ook binnen twee werkdagen bij uw werkgever worden ingediend.

Wat gebeurt er na de periode van gegarandeerd loon? U dient uw medisch certificaat aan uw ziekenfonds te verstrekken, omdat zij uitkeringen zullen verstrekken. Let ook op dat uw werkgever te allen tijde een arts kan aanstellen om uw arbeidsongeschiktheid te laten controleren, zowel voor als na de periode van gegarandeerd loon, en u kunt deze controle niet weigeren. Als u dit toch doet, heeft uw werkgever het recht om u het gegarandeerde loon niet te betalen.

Tips om gezond te blijven

Een ernstige ziekte, machinefout, valpartij, ongelukkige omstandigheden, slecht weer, besmettelijke virussen, een ziekte of letsel kan zich op elk moment voordoen en leiden tot verschillende afwezigheidstermijnen. Langdurige arbeidsongeschiktheid is niet de enige zorg. Kortdurend absenteïsme is de afgelopen twee jaar ook sterk gestegen en heeft de gemiddelde duur van verzuim overtroffen. In België werden gemiddeld 6,6% van de gewerkte dagen verloren als gevolg van kortdurend absenteïsme.

Wat kunt u hieraan doen? Allereerst is goed voor uzelf zorgen van groot belang. Veel arbeidsongeschiktheid is het gevolg van factoren waarop u invloed kunt uitoefenen. Door uw gedrag aan te passen, kunt u soms situaties voorkomen die kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Fysieke of emotionele vermoeidheid, stress… Dit zijn zaken die u al kunt proberen beter te beheersen door middel van een gezonde levensstijl.

Een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap zijn al een goed begin. Regelmatige lichaamsbeweging is ook zeer gunstig voor uw gezondheid. Wat stressmanagement betreft, zijn meditatie, ontspanning en yoga veelgebruikte technieken om met stressvolle situaties om te gaan en bepaalde kwetsbaarheden te verminderen. Als u zich niet op uw gemak voelt op uw werk, aarzel dan niet om contact op te nemen met de afdeling Human Resources, zodat zij u kunnen helpen en begeleiden op de juiste manier. Het gebruik van interne mechanismen binnen het bedrijf kan al een eerste nuttige stap zijn om te voorkomen dat een stressvolle situatie escaleert.

Welke goede gewoonten kunt u aannemen? Het is ook raadzaam om alles in het werk te stellen om overbelasting te voorkomen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn eenvoudige gewoonten die u kunt toepassen om uzelf te beschermen. Neem pauzes, doe rekoefeningen, zorg voor een comfortabele houding en vermijd overmatige belasting van uw spieren en gewrichten in uw dagelijkse activiteiten.

Activ’-Cheques

We begrijpen hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor uw geestelijke en psychologische welzijn. Bij Monizze zijn we toegewijd om u te ondersteunen bij het implementeren van deze praktijken om ziekte zoveel mogelijk te voorkomen.

Dankzij deze cheques kunt u uw sportlessen reserveren of genieten van kortingen op tal van sport- en culturele activiteiten. Dit omvat persoonlijke trainingssessies in sportclubs, gebruik van sauna’s, stoombaden, massages, en nog veel meer. En wat betreft cultuur, we bieden ook mogelijkheden om te ontspannen en uzelf te verrijken, of het nu gaat om boekwinkels, theaters of musea. Kortom, 100% ontspanning en plezier!

Vraag aan uw werkgever om de Activ’ cheques te bestellen voor u en uw collega’s en geniet van welverdiende ontspanning naast uw werk. Hier is een handige link die u naar uw werkgever kan opsturen.