Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

Op lange winterdagen gaat er niets boven het binnenshuis gezellig en warm maken. Maar wat als die gezelligheid ook nog eens goed was voor het milieu én uw portemonnee?

Controleer het verbruik van uw verwarmingsinstallatie

U hoeft niet noodzakelijk uw hele verwarmingsinstallatie te vervangen om energie te kunnen besparen. Hier vindt u al enkele mogelijkheden voor een goede start:

Onderhoud van uw verwarmingsketel:
Sinds 2009 is een jaarlijks onderhoud van uw verwarmingsketel wettelijk verplicht. Die verplichting kwam er om de uitstoot van koolstofmonoxide te beperken, die slecht is voor het milieu én uw gezondheid. Een goed onderhouden ketel is tegelijk ook een efficiëntere ketel met een langere levensduur. U voorkomt zo een onnodig hoog energieverbruik.

Systemen voor warmteregeling:
Met systemen voor warmteregeling (domotica) kunt u uw installaties beter beheren en regelen. Op die manier stelt u de juiste temperatuur in waar en wanneer dat nodig is. Uw comfort is dus verzekerd zonder dat u het risico loopt op energieverspilling.

In het algemeen wordt aangenomen dat dergelijke systemen voor warmteregeling uw energieverbruik tussen de 10 en 25% verlagen. U beperkt tevens de uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen.

Thermostatische radiatorkranen zijn een ander voorbeeld van zo’n systeem. U plaatst ze afzonderlijk op elke radiator. Vervolgens kunt u uw radiatoren apart regelen.

Installatie van een hoogrendementsketel:
Wil u nog meer energie besparen? Een compleet nieuwe verwarmingsinstallatie is dan misschien wel de beste optie. Kies in dat geval voor een hoogrendementsketel of lagetemperatuursketel. Die werken op aardgas of stookolie en verbruiken minder.

Er bestaan meerdere modellen hoogrendementsketels, maar een condensatieketel is nog steeds de zuinigste. Die heeft een rendement van minstens 107%.

Isoleer om de warmte binnen te houden

Het energieverbruik van uw verwarmingsinstallatie verlagen, is al een eerste ecologisch pluspunt. Als de warmte binnen echter verloren gaat via de muren, de ramen of het dak, dan moet u onvermijdelijk meer stoken om toch comfortabel te kunnen leven. Plaats isolatie om die verspilling tegen te gaan:

  • Dubbele beglazing met hoogrendementsglas
  • Isolerende coating of bedekking voor het dak
  • Natuurlijke isolatiematerialen op basis van plantaardige en/of dierlijke vezels voor het dak, de muren of de vloer

Benut de warmte van de zon

Zonne-energie is volledig natuurlijk en kan ook een ecologische en voordelige energiebron zijn voor uw verwarming. Zonneboilers, zonnecollectoren of warmtepompen – er bestaan veel verschillende soorten installaties met allemaal hetzelfde doel: minder kernafval en minder broeikasgassen.

Bespaar nog meer met ecocheques

Ecologische verwarmingssystemen zijn noodzakelijk om het milieu te beschermen, maar hun prijs schrikt vaak af. De extralegale voordelen van uw werkgever om zo’n systeem te kunnen kopen, zijn dus meer dan welkom. Ecocheques zijn daar een perfect voorbeeld van.

U hoeft zich dus niet langer af te vragen wat u ermee kunt kopen. Verwarm uw interieur voor minder geld dankzij zuinige en ecologische verwarmingssystemen.