Le Logo du blog Up Monizze Monizze blog

1 July 2019

Werkgever / Werknemer

Hoe werken elektronische ecocheques?

Elektronische ecocheque België

Sinds de invoering in januari 2016 blijven werkgevers het nut inzien van de elektronische ecocheque. Vandaag gebruiken 1,7 miljoen mensen, oftewel bijna de helft van de werkenemers in België, de ecochequekaart. Maar hoe werkt deze kaart? Wat mag u verwachten van de elektronische ecocheque in België?

Eenvoudig en praktisch

Van zodra de werkgever zijn toestemming geeft om elektronische ecocheques toe te kennen, wordt een kaart verzonden naar alle begunstigde werknemers. Indien zij al maaltijdcheques van Monizze ontvangen, zal de optie ‘ecocheque’ op afstand aan hun kaart toegevoegd worden.

Nadat alle cheques op de Monizze-kaart staan, ontvangt de werknemer een waarschuwing per mail en/of sms. Hij hoeft nu enkel zijn kaart in een geschikte betaalterminal te plaatsen, in één van de handelszaken die deel uitmaken van ons aanvaardingsnetwerk. De handelaar houdt automatisch het bedrag van de aankoop af. Indien het saldo van de kaart ontoereikend is, kan het resterende bedrag betaald worden met een ander betaalmiddel.

Extra diensten

Bij de elektronische ecochequekaart horen extra diensten:

• Het saldo op elk moment raadplegen (net als de geldigheid van de cheques)

• De laatste transacties bekijken

• De kaart blokkeren bij verlies of diefstal

Om één van deze acties uit te voeren kunt u naar onze mobile app of naar uw persoonlijk account gaan op www.mymonizze.be.

De voordelen van de elektronische ecocheque

Bovenop de klassieke voordelen van ecocheques biedt de elektronische versie de volgende troeven:

Nog ecologischer: de elektronische kaart beperkt de productie van papieren cheques en is dus veel beter voor het milieu. En laat dat net het hoofddoel van dit extralegale voordeel zijn.

Minder administratie: dit is een grote troef van de ecochequekaart. De papieren versie houdt veel administratie in die bij de elektronische kaart wegvalt. Dit levert werkgevers tijdwinst en minder hoge kosten op.

Gebruiksvriendelijk: de elektronische kaart is even groot als een bankkaart. Bovendien deelt ze dezelfde werking en past ze perfect in een portefeuille. De oudste ecocheques worden automatisch als eerste gebruikt. Gedaan dus met cheques die verloren gaan, gestolen worden, in de schuif blijven liggen of vervallen zijn.