Wat kunt u in België kopen met ecocheques?

De lijst met producten en diensten die met ecocheques kunnen worden gekocht, wordt opgesteld door de Nationale Arbeidsraad (NAR). Monizze geeft vervolgens concrete vorm aan de lijst om u ideeën te geven voor het uitgeven van uw ecocheques. De mogelijkheden om ze uit te geven zijn talrijk en gevarieerd. Controleer vooraf op ons acceptatienetwerk welke winkel of accommodatie de ecocheques van Monizze aanvaardt.

Diverse producten:Elektro

Elektroapparaten met het nieuwe Europese energielabel 2021:
– Koelkasten voor huishoudelijk gebruik (koelkasten, diepvriezers, combis): ABCD
– Vaatvassers: ABC
– Huishoudelijke wasmachines en droogkasten (of combis): A
– Displays en tv’s: ABCD

Toestellen zonder nieuwe Europese energielabel: enkel A+, A++ en A+++

Voorraad: verkoop van alle toestellen in voorraad enkel voor klasse A+, A++ et A+++ t.e.m. 30 november 2021.

Doe-Het-Zelf

Doe-het-zelf

Producten die de Europese ecolabel hebben zoals, herlaadbare batterijen en hun oplader, verf en lak of ecologische gloeilampen.

Bio producten

Producten met het EU-logo voor biologische productie, het europese ecolabel, het MSC-label, het COSMEBIO-label, het GOTS-label, het ecogarantie-label, het biogarantie-label of voedingswaren die in een biogarantie-winkel gekocht worden. Het zijn dus producten zoals lichaamsverzorging en etherische oliën, soep, vlees en charcuterie, fruit, groenten, enz.

Tuin

Producten die specifiek gericht zijn op het onderhoud van de tuin zoals teelaarde, compost en compostversneller (met uitsluiting van turf). Onkruidverdelgers of meststoffen voor gazon moeten één van de erkende biolabels hebben.

Bomen, planten, bloembollen, zaaigoed vallen ook allemaal in deze categorie.

Elektrische of niet gemotoriseerde tuingereedschappen (batterijen inclusief) zoals, grasmaaiers en elektrische robotmaaiers of klein handgereedschap zoals snoeischaren, pootstokken als schoffels.

Milieuvriendelijke houtproducten met de FSC- en PEFC-Labels zoals voorwerpen uit duurzaam geëxploiteerd hout, zoals meubels, stoelen, kasten, tuinmeubels, enz.

Abonnementen en aansluitingen voor volkstuinen.

Mobiliteit

Elektrische of niet-gemotoriseerde fietsen, speed pedelecs, steps, eenwielers, hoverboards, scooters en toebehoren zoals helmen, kinderzitjes voor de fiets, fietsendragers pompen of fietscompressors, enz.

Openbaar vervoer (met uitsluiting van woon-werkabonnementen), autocar alsook gedeeld personenvervoer zonder chauffeur.

Cursussen die specifiek zijn bedoeld voor ecodriving en toebehoren en abonnementen voor oplaadpunten van elektrische voertuigen.

Constructie

Producten en diensten die er specifiek op gericht zijn om energie te besparen zoals, hoogrendementsketels, isolatiematerialen, domotica-installaties, enz.

Producten en diensten die er specifiek op gericht zijn om water te besparen zoals, reservoirs voor recuperatie van regenwater, spaardouchekoppen, kranen met een ingebouwd systeem voor waterbesparing, enz.

Producten die werken of die hernieuwbare energie kunnen opwekken zoals, warmtepompen, waterverwarmers op zonne-energie, fotovoltaïsche panelen, enz.

Interieurinrichting

Producten met FSC of PEFC label zoals meubels, parketvloeren, terrasbedekking, gelaagde vloeren of gordijnen.

Producten die de Europese ecolabel hebben zoals televisies, gordijnen dekens of laken, enz.

Tweedehands

Producten zoals kleding, schoenen, leerwaren zoals handtassen en riemen, tafelkleden, lakens, kaders of spiegels, matrassen, boeken, speelgoed, enz.

Elektro met het Europese energielabel zoals gedefinieerd in de rubriek “Elektro”.

Huur van producten die beantwoorden aan dezelfde voorwaarden als de aankoop van tweedehandsproducten.

Herstellingen

Herstellingen van producten uitsluitend apparaten met niet-elektrische motoren zoals, kleding, schoenen, elektro, elektronische apparaten en computerapparatuur of brillen.

Herbruikbaar

Aankoop van producten die specifiek bestemd zijn voor hergebruik of gerecycleerde producten of producten bestaande uit gerecycleerd of recuperatiemateriaal, composteerbare of biologisch afbreekbaar materiaal zoals, bewaar-en brooddozen, kunstmatige kerstbomen of wasbare luiers.

Toerisme

Toerisme

Toeristische infrastructuur gelegen in België met het label Groene Sleutel (zoals hotels, gastenkamers en plattelandsverblijven, parken, locaties voor evenementen, conferenties en attracties of festivals) kunnen ecocheques aanvaarden. U kunt de kaart van ons netwerk raadplegen om te checken welke instellingen de ecocheques van Monizze aanvaarden. (Selecteer “Toerisme” in “Type handelaar.”)

Librairie & Papeterie

Boek- en papierhandel

Milieuvriendelijke houtproducten en papier met het FSC en-PEFC labels zoals, speelgoed met de PEFC-certificatie, tekenpotloden, papier, enz.

Brandstof

Brandstof

Milieuvriendelijke houtproducten of producten die de FSC-en PEFC labels hebben zoals, aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout, brandhout en gecertificeerde pellets.