Blog

Verhoog het netto inkomen van uw medewerkers in 2025 met deze 13 strategieën

#Werkgever

In een steeds competitiever wordende arbeidsmarkt is het essentieel om aantrekkelijke verloningspakketten aan te bieden. Hier zijn tien strategieën die u kunt implementeren om het netto inkomen van uw medewerkers te verhogen en hen tevreden en gemotiveerd te houden.

De strijd om het beste salaris

In een tijd waarin de strijd om talenten hevig woedt op een competitieve arbeidsmarkt is het belangrijk om in te zetten op slimme vergoedingen. Het principe is simpel, bied een intelligent vergoedingspakket aan op basis van alternatieve beloningen. Een slimme aanpak om de vele kosten die met salarissen gepaard gaan te verminderen. Hier zijn enkele voorbeelden van fiscaal voordelige opties:

1. Flexibele vergoedingen

Het aanbieden van flexibele vergoedingen, zoals een cafetariaplan, stelt medewerkers in staat hun voordelen af te stemmen op hun persoonlijke behoeften. Volgens een studie zijn medewerkers die tevreden zijn met hun voordelen 1,5 keer meer betrokken en loyaal aan hun werkgever​ (MetLife)​.

2. Salarisbonus CAO 90

Wilt u uw werknemers belonen voor hun inzet en tegelijkertijd hun gezamenlijke resultaten verbeteren? De collectieve bonus (CAO 90) is een effectieve manier om prestaties te belonen zonder de loonkosten structureel te verhogen. Deze bonussen zijn tot €3.558 (2023) per jaar vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen, wat zorgt voor een aanzienlijke verhoging van het netto-inkomen.

Het principe is eenvoudig, uw werknemers ontvangen een financieel voordelige salarisbonus als ze samen een vooraf bepaald doel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een totale omzet of het verkrijgen van een certificering. Een echte motivatie voor werknemers! Deze salarisbonus is geen individuele bonus, maar eerder een collectieve bonus die zowel de prestaties als de kosten verhoogt. Het voordeel? Deze bonus kost u 33% minder dan een gewone salarisbonus!

3. Extralegale voordelen

  • Maaltijdcheques

Maaltijdcheques zijn 100% vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen tot een maximum van € 8 per werkdag. Dit kan het netto-inkomen van een medewerker tot €1.760 per jaar verhogen.

  • Ecocheques

Ecocheques, die maximaal €250 per jaar bedragen, zijn eveneens volledig vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Ze stimuleren milieuvriendelijk gedrag en verlagen de ecologische voetafdruk van medewerkers.

  • Cadeaucheques

Cadeaucheques zijn tot €40 per gelegenheid (bijvoorbeeld bij een verjaardag of feestdag) belastingvrij. Ze bieden flexibiliteit en worden zeer gewaardeerd door medewerkers.

  • Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering dekt een groot deel van de medische kosten bij een ziekenhuisopname. Deze kostenbesparing kan oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van de aard van de medische behandeling.

  • Groepsverzekering

Een groepsverzekering helpt medewerkers bij het opbouwen van een aanvullend pensioen. Deze aanvullende pensioenbijdragen zijn fiscaal voordelig en kunnen jaarlijks tot €3.440 (2023) belastingvrij worden opgebouwd.

4. Warrants

Dit zijn financiële instrumenten waarmee u individuele beloningen kunt aanbieden aan de door u gekozen werknemers, door hen in staat te stellen aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs en voor een bepaalde periode.

Warrants zijn populair vanwege de voordelen op fiscaal gebied, de vrijstelling van de werkgeversbijdragen, het hoger nettoloon en de beperkte risico’s. Dit maakt ze een zeer voordelige financiële hefboom, zowel voor u als voor uw medewerkers. Let wel op dat in de meeste gevallen werknemers hun warrants verkopen om liquiditeit te verkrijgen. Ze zijn fiscaal voordelig en kunnen tot 20% van het bruto jaarloon uitmaken zonder bijkomende sociale bijdragen.

5. Auteursrechten

Voor functies met creatieve output kunnen auteursrechten een fiscaal voordelige manier zijn om vergoedingen uit te betalen. Volgens de Belgische wetgeving kunnen tot 50% van het loon als auteursrechten worden uitbetaald, met een belastingvoordeel van 15% tot een plafond van €70.220 per jaar (2023)​. (Vlaio)

Hebben sommige van uw werknemers creatieve functies, zoals ontwikkelaars, schrijvers, marketeers, enz.? Ontwikkelen ze iets dat publiekelijk wordt gemaakt? Dan kunnen ze mogelijk in aanmerking komen voor auteursrechten. Dit stelt u in staat om hun nettosalaris te verhogen dankzij de gunstigere belasting op dit type verloning, zonder dat dit leidt tot een verhoging van de loonkosten voor u.

Waarom? Omdat de belastingdienst een deel van de inkomsten uit creatieve prestaties beschouwt als roerende inkomsten. Tot 50% van het loon kan als auteursrechten worden uitbetaald, wat resulteert in een belastingvoordeel van 15%. Het is dus veel voordeliger!

6. Vrijstelling bedrijfsvoorheffing

Bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling kunnen genieten van een vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing. Deze vrijstelling kan oplopen tot 80% van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing, wat significant bijdraagt aan de financiële ruimte voor loonoptimalisatie. (Vlaio)

7. Mobiliteitsbudget

Door te kiezen voor het mobiliteitsbudget kunnen uw werknemers het volledige budget dat u als werkgever normaal aan een bedrijfswagen zou hebben uitgegeven (de “TCO” of total cost of ownership) besteden aan andere, meer milieuvriendelijke opties.

Dit geeft hen de vrijheid om hun eigen mobiliteitsopties te kiezen! Bovendien is het binnen het kader van het mobiliteitsbudget zelfs mogelijk om bepaalde huur- of hypothecaire kosten terug te betalen. Dit budget is belastingvrij tot €720 per jaar.

8. Thuiswerkvergoeding

Een thuiswerkvergoeding kan oplopen tot €144,31 per maand (2023) en is bedoeld om de kosten van thuiswerken te dekken, zoals internet, elektriciteit en kantoorbenodigdheden. Dit voordeel is belastingvrij en ondersteunt een gezonde werk-privébalans.

9. Gezondheids- en welzijnsprogramma’s

Gezondheidsprogramma’s kunnen variëren van fitnessabonnementen en mentale gezondheidszorg tot ergonomische werkplekken en gezonde maaltijden op kantoor. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die investeren in gezondheid en welzijn een 27% lager ziekteverzuim en een 12% hogere productiviteit zien. Denk hiervoor ook aan onze Activ’ sport en cultuurcheques.

10. Het cafetariaplan

Het idee is om u werknemers een flexibel verloningspakket aan te bieden. Dit is een groeiende trend in België en “flexibele salarissen” worden zelfs beschouwd als dé HR-trend van de toekomst. Het cafetariaplan stelt werknemers in staat om zelf hun extralegale voordelen te kiezen op basis van hun individuele behoeften binnen een door u vastgesteld budget. Denk bijvoorbeeld aan het inruilen van een eindejaarsbonus voor een elektrische fiets. Ja, dat is mogelijk!

Het resultaat? Het engagement en de motivatie van uw werknemers nemen toe. U profileert uzelf als een moderne werkgever die aandacht heeft voor de behoeften van het personeel (goed voor uw employer branding) en het kost u geen extra euro! Het budget voor het cafetariaplan is eigenlijk een omzetting van het normale salaris dat u toch al had moeten uitbetalen.

11. Telefoon- en internetvergoeding

Een telefoon- en internetvergoeding is een belastingvrije vergoeding die werknemers helpt hun kosten voor telefoon- en internetgebruik thuis te dekken. Deze vergoeding kan oplopen tot €20 per maand voor telefoonkosten en tot €40 per maand voor internetkosten. Dit zorgt voor een directe verhoging van het netto-inkomen van de werknemers zonder extra belastingdruk.

12. Elektronische apparaten

Werkgevers kunnen elektronische apparaten zoals laptops, tablets, of smartphones ter beschikking stellen voor professioneel gebruik. Deze apparaten zijn belastingvrij zolang ze hoofdzakelijk voor werkgerelateerde activiteiten worden gebruikt. Dit voordeel helpt werknemers hun werk efficiënter te doen en verhoogt tegelijkertijd hun netto-inkomen doordat ze geen eigen middelen hoeven te gebruiken of aan te schaffen.

13. Fietsvergoeding

De fietsvergoeding is een belastingvrij voordeel van €0,27 per kilometer voor woon-werkverkeer met de fiets. Deze vergoeding stimuleert gezond en milieuvriendelijk vervoer en kan aanzienlijke besparingen opleveren voor werknemers die regelmatig de fiets gebruiken om naar het werk te gaan. Voor een werknemer die bijvoorbeeld 10 km enkele reis fietst, kan dit oplopen tot een extra netto-inkomen van ongeveer €1.188 per jaar.

 

Door deze dertien strategieën te implementeren, kunt u het netto-inkomen van uw medewerkers verhogen, hun tevredenheid en betrokkenheid vergroten, en uw bedrijf aantrekkelijker maken voor toptalent in 2025.