Ontdek uw gloednieuwe mobiele Monizze-app!

close

In de huidige competitieve arbeidsmarkt zijn er talloze mogelijkheden om de vergoedingen voor werknemers te optimaliseren. Helaas zijn te weinig werkgevers, vooral bij kleinere bedrijven, hiervan voldoende op de hoogte. Dit terwijl het eigenlijk voor iedereen een win-winsituatie kan zijn. Laten we eens kijken naar de mechanismen die deze optimalisatie mogelijk maken, van de bekendere tot de minder bekendere!

De strijd om het beste salaris

In een tijd waarin de strijd om talenten hevig woedt op een competitieve arbeidsmarkt is het belangrijk om in te zetten op slimme vergoedingen. Het principe is simpel, bied een intelligent vergoedingspakket aan op basis van alternatieve beloningen. Een slimme aanpak om de vele kosten die met salarissen gepaard gaan te verminderen. Hier zijn enkele voorbeelden van fiscaal voordelige opties:

Het cafetariaplan

Het idee is om u werknemers een flexibel vergoedingspakket aan te bieden. Dit is een groeiende trend in België en “flexibele salarissen” worden zelfs beschouwd als dé HR-trend van de toekomst. Het cafetariaplan stelt werknemers in staat om zelf hun extralegale voordelen te kiezen op basis van hun individuele behoeften binnen een door u vastgesteld budget. Denk bijvoorbeeld aan het inruilen van een eindejaarsbonus voor een elektrische fiets. Ja, dat is mogelijk!

Het resultaat? Het engagement en de motivatie van uw werknemers nemen toe. U profileert uzelf als een moderne werkgever die aandacht heeft voor de behoeften van het personeel (goed voor uw employer branding) en het kost u geen extra euro! Het budget voor het cafetariaplan is eigenlijk een soort omzetting van het normale salaris dat u toch al had moeten uitbetalen.

De salarisbonus CCT 90

Wilt u uw werknemers belonen voor hun inzet en tegelijkertijd hun collectieve resultaten verbeteren? Dat is waar de salarisbonus CCT 90 (of “niet-recurrente voordelen gekoppeld aan resultaten”) voor is bedoeld. Het principe is eenvoudig, uw werknemers ontvangen een financieel voordelige salarisbonus als ze samen een vooraf bepaald doel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een totale omzet of het verkrijgen van een certificering. Een echte motivatie voor werknemers! Deze salarisbonus is geen individuele bonus, maar eerder een collectieve bonus die zowel de prestaties als de kosten verhoogt. Het voordeel? Deze bonus kost u 33% minder dan een gewone salarisbonus!

Extralegale voordelen

Waarschijnlijk bekend terrein, want extralegale voordelen zijn ongetwijfeld een van de bekendste en meest toegepaste hefbomen. Ze kunnen worden aangeboden in verschillende vormen, zoals voordelen in natura (zoals een bedrijfswagen, laptop, smartphone…), maaltijdcheques of ecocheques (zoals de Monizze-cheques), extra verhogingen, aanvullende verzekeringen enzovoort.

Warrants

Dit zijn financiële instrumenten waarmee u individuele beloningen kunt aanbieden aan de door u gekozen werknemers, door hen in staat te stellen aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs en voor een bepaalde periode. Met voordelen op fiscaal gebied, vrijstelling van werkgeversbijdragen, een hoger nettoloon en beperkt risico. Warrants zijn populair vanwege hun vele voordelen, wat ze een zeer voordelige financiële hefboom maakt, zowel voor u als voor uw medewerkers. Let wel op dat in de meeste gevallen werknemers hun warrants verkopen om liquiditeit te verkrijgen.

Auteursrechten

Hebben sommige van uw werknemers creatieve functies, zoals ontwikkelaars, schrijvers, marketeers, enz.? Ontwikkelen ze iets dat publiekelijk wordt gemaakt? Dan kunnen ze mogelijk in aanmerking komen voor auteursrechten: dit stelt u in staat om hun nettosalaris te verhogen dankzij de gunstigere belasting op dit type vergoeding, zonder dat dit leidt tot een verhoging van de loonkosten voor u. Waarom? Omdat de belastingdienst een deel van de inkomsten uit creatieve prestaties beschouwt als roerende inkomsten, wat resulteert in een roerende voorheffing van 15% in plaats van de normale belasting op het salaris. Het is dus veel voordeliger!

Koopkrachtpremie

Met de koopkrachtpremie helpt u uw werknemers bij het dekken van hun dagelijkse behoeften door ze een financieel duwtje in de rug te geven tot wel €750 extra netto koopkracht. Deze bonus is fiscaal voordeliger dan een gelijkwaardig salaris en kan overal worden gebruikt waar betaald wordt met maaltijd- en ecocheques. De bonus is geldig van 1 juni 2023 tot 31 december 2024, maar u moet hem uiterlijk op 31 december 2023 aanvragen. U kunt hem heel eenvoudig bestellen via Monizze.

Vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoek & ontwikkeling

Werkt u in het veld van onderzoek en ontwikkeling? Goed nieuws: investeren in innovatie kan ook fiscaal interessant zijn! Als u werknemers met een specifiek wetenschappelijk diploma in dienst hebt en werkt aan bepaalde innovatieve projecten, heeft u recht op een gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing, waarmee u tot 80% van de bedrijfsvoorheffing kunt besparen.

Het Mobiliteitsbudget

Met het mobiliteitsbudget biedt u een alternatieve oplossing voor de traditionele bedrijfswagen. Door te kiezen voor het mobiliteitsbudget kunnen uw werknemers het volledige budget dat u als werkgever normaal gesproken aan een bedrijfswagen zou hebben uitgegeven (de “TCO” of total cost of ownership) besteden aan andere, meer milieuvriendelijke opties. Dit geeft hen de vrijheid om hun eigen mobiliteitsopties te kiezen! Bovendien is het binnen het kader van het mobiliteitsbudget zelfs mogelijk om bepaalde huur- of hypothecaire kosten terug te betalen.

Kortom, het kiezen voor alternatieve beloningen biedt alleen maar voordelen: het kost u minder als werkgever – en met name in termen van tijd en middelen (om meer aan uw werknemers te kunnen bieden!), het creëert een hogere nettowaarde voor uw werknemers, het is fiscaal voordelig, het motiveert het personeel en versterkt uw reputatie als goede werkgever. Kortom, alleen maar positief!